UD mörkar hur en Trumpseger kan påverka Sverige

Publicerad 2016-11-07

Hur påverkar en valvinst för Trump respektive Clinton Sveriges relationer med USA?

I två nya rapporter ­ger Sveriges ambassad i Washington sitt svar.

Men UD har strukit över det mesta om Trump i dokumenten ­innan Aftonbladet får dem.

– Eftersom det är mer okänt vilken politik Trump kommer att föra kan det vara så att man inte vill offentliggöra eventuella spekulationer, säger Björn Jerdén på Utrikespolitiska institutet.

Sveriges ambassad i Washington skickade i slutet av oktober ett mejl med ett långt dokument till UD, utrikesdepartementet. Dokumentet avhandlar hur en valvinst för Trump respektive Clinton skulle påverka Sveriges relationer med USA i fråga om bland annat säkerhet, försvar och terroristbekämpning.

Aftonbladet har fått ta del av dokumentet efter en sekretessprövning där man strukit stora delar av det mesta som rör Donald Trump.

Uppgifterna om vad det skulle innebära för Sverige om Clinton vinner valet är däremot hemligstämplade i mindre omfattning.

UD:s skäl för sekretessen är att uppgifterna ”kan antas störa Sveriges förhållande med annan stat”.

”Oprövade kort”

Björn Jerdén, programchef på Utrikespolitiska institutet, tror att det kan finnas flera olika förklaringar till varför UD väljer att hemligstämpla uppgifter om vad en valseger för Trump skulle innebära för Sverige.

– Han har inte varit politiker tidigare och många av de rådgivare han omger sig med är inte sedan tidigare en del av det utrikespolitiska etablissemanget i USA. Många av dem är oprövade kort, säger han.

De delar som är hemligstämplade kan således vara spekulationer.

– Trump har talat ganska mycket om utrikespolitik under sin kampanj men hur allt ska omsättas i en övergripande politik om han blir president är oklart. Det blir väldigt mycket spekulationer och det vill man kanske inte offentliggöra, säger Björn Jerdén.

Han säger att spekulativa uppgifter lätt kan misstolkas.

Helt stycke borta

Flera passager om Hillary Clinton är offentliga. Bland annat skriver ambassaden:

"Clinton kan Europa, har nära relationer med ledarna i flera europeiska länder och är van vid att samarbeta med Europa"

Man skriver även:

"Multilaterala institutioner och globala normer har en viktig plats i Clintons politik".

Reinfeldt: ”Stor oro”

Under rubriken ”Övergripande” hänvisar ambassaden i Washington till hur Clinton agerat i rollen som utrikesminister. Politik man förväntar sig att hon kommer att fortsätta med om hon blir vald. När det gäller Trump är hela passagen under samma rubrik hemligstämplad.

Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill inte kommentera dokumenten men konstaterar att mycket är oklart kring vad som kommer att hända om Trump skulle vinna.

– En oro är att det är oklart vad han tänker göra som president om han skulle vinna, säger Fredrik Reinfeldt.

Den tidigare statsministern tror att en Trumpseger skulle vara negativt för ekonomin.

– Skulle han vinna kommer det att skapa väldigt stor oro på världens börser och marknader.

Clinton mer samarbetsvillig

Att de strukna passagerna i rapporterna skulle handla om negativa åsikter eller värdeladdade omdömen rörande Donald Trump tror inte Björn Jerdén.

– För de flesta länder i Europa som har nära relationer med USA, som Sverige till exempel, så är det mycket tydligt att de flesta som sysslar med utrikespolitik hellre ser att Hillary Clinton blir vald. Detta eftersom hon förväntas vara mer intresserad av ett samarbete.

– Det behöver inte nödvändigtvis vara några negativa omdömen om Trump, utan snarare då en utbredd osäkerhet om och hur han kommer att genomföra de tankar han fört fram under kampanjen.

Aftonbladet har sökt Sveriges ambassad i Washington för en kommentar.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater