Reinfeldt: ”Stor oro om Trump skulle vinna”

Publicerad 2016-11-07

Fredrik Reinfeldt (M) har följt valrörelsen i USA med stort intresse.

Den före detta statsministern har en del farhågor för vad som kan hända om Donald Trump skulle vinna valet.

– En oro är att det är oklart vad han tänker göra som president om han skulle vinna, säger han.

Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är nyss hemkommen från en resa till USA. Efter att han medverkat i SVT:s Agenda i går kväll fick även Aftonbladet en pratstund med honom om hans tankar kring det amerikanska valet och de båda kandidaterna och deras kampanjer.

Svårt att förutse

Om Donald Trump skulle vinna valet och bli president väntar en orolig tid, tror Reinfeldt. Han säger att man egentligen inte kan säga med säkerhet vad Trump kommer att göra om han skulle vinna valet.

– Nej, det är väldigt svårt att göra det, säger han.

När det gäller Trumps kampanj handlar det, enligt Reinfeldt, just väldigt mycket om Trump själv och inte så mycket om det republikanska partiet.

– Det är väldigt mycket han själv och hans familj som kampanjar, stora delar av det republikanska partiet har distanserat sig från honom, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att läsa ut vem han kommer att utse i sin regering eller vilka rådgivare han kommer att utnämna.

Reinfeldt tror också att en eventuell Trumpseger skulle få negativa effekter för världens börser och marknader.

Clinton ”väl förberedd”

När det gäller Hillary Clinton, som Reinfeldt själv träffat, anser han att hon är redo för uppdraget.  

– Hon är djupt och brett erfaren, väl förberedd för att bli president. Hon är på det sättet en känd ledare som varit mer tydlig i sin politik. Hon är tydligare med vad hon vill göra med ekonomin och tydligare hur hon vill möta de dysfunktionella stater som finns i Europas närhet, säger Reinfeldt.

”Erfaren” och ”förutsägbar” är adjektiv som återkommer i Fredrik Reinfeldts beskrivning av Demokraternas kandidat.

– Skulle hela världen få rösta skulle hon säkert vinna stort. men nu ska hon vinna i USA och där är det mer delat. Bägge kandidaterna är väldigt kritiserade, det är väldigt speciellt. Vi har stora grupper som röstar på den ena mest för att slippa den andra, säger han.

Vad har du fått för intryck när du träffat Hillary Clinton?

– Hon är rak, tydlig, lätt att förstå. Hon är väldigt kunnig och har varit involverad i hanteringen av snart sagt alla de världskonflikter som också är de prövningar som ligger framför en ny amerikansk president.

– Men sen har hon haft problem med att ibland byta fot i frågor, det kan delvis förklaras av att Bernie Sanders har haft stor påverkan på opinionen i det demokratiska partiet som dragit vänsterut under det här året, där Clinton delvis följt med.

Trump har sagt i ett tal att om han förlorar så är det inte helt självklart att han kommer acceptera valförlusten. Vad tänker du om ett sådant uttalande?

– Det allvarliga med det är att han sprider det till sina följare. Även om han förlorar så är det ju tiotals miljoner människor som kommer att rösta på Donald Trump. Och om flera miljoner av dem inte erkänner valresultatet, då kan vi stå inför betydande oro. Vad gör de då?

– Jag hör redan nu amerikaner som säger ”jag går hellre och förtidsröstar för att jag är rädd hur man kan bli behandlad kring vallokalerna”. Det är så det blir i samhällen där tilliten börjar brytas ner och där populisterna breder ut sig. Hat föder mer hat och hat leder till rädsla för våld och kanske till och med våldsanvändning. Det är därför viktigt att slå vakt om tilliten och jobba inkluderande, och att ta ansvar för att inte föra den här typen av aggressiva kampanjer, som vi nu har sett.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater