Marco Polo på grund igen – nytt oljeutsläpp

TT

Publicerad 2023-10-29

Den grundstötta färjan Marco Polo och bogserbåten Max fotograferad den 26 oktober.

Färjan Marco Polo har gått grund igen. Ett nytt oljeutsläpp har konstaterats efter den senaste grundstötningen.

Vinden i Hanöbukten tilltog under söndagen. Det gjorde att fartyget Marco Polo, som stått på grund i området sedan den 22 oktober, gick loss från grundet det först stått på och drev ett 100-tal meter ut på djupare vatten, enligt Sjöfartsverket.

Fartyget gick sedan på ett nytt grund.

– Det är cirka en halv sjömil från det stället det låg på först, säger Johan Wahlström, presstalesperson vid Sjöfartsverket.

Ett nytt oljeutsläpp har upptäckts efter den senaste grundstötningen.

– Det går mot Norje och Karlshamn, säger Pernilla Johansson, kommunikatör vid Kustbevakningen.

Hon kan inte säga något om omfattningen på utsläppet.

– Det har hunnit bli mörkt. Vi jobbar på där ute, men morgondagen kommer att visa mer, säger hon.

Under kvällen var det tre fartyg från Kustbevakningen som arbetade ute vid den grundstötta färjan och ytterligare två var på väg. Dessutom deltar ett antal mindre enheter i arbetet.

Delar av besättningen evakuerades

Tidigare på dagen evakuerades delar av besättningen på grund av säkerhetsskäl. Befälhavaren beslutade att runt 20 personer skulle vara kvar ombord.

Det fanns tidigare under söndagen uppgifter om att fartyget riskerade slagsida när det började driva men det stämde inte, enligt Sjöfartsverket.

I lördags inleddes arbetet med att pumpa ur den olja som finns kvar i den skadade tanken ombord på Marco Polo, skriver rederiet TT-Line i ett pressmeddelande.

Därefter har planen varit att 300 000 liter olja som finns i tankar som då inte var skadade ska tömmas innan fartyget bärgas nästa vecka. Hur den senaste händelseutvecklingen påverkar de planerna är inte känt.

Dubbla grundstötningar

Det var förra söndagen, den 22 oktober, som passagerarfärjan gick på grund i Hanöbukten i Blekinge på väg från Trelleborg till Karlshamn.

Dubbla grundstötningar ledde till omfattande oljeutsläpp som samma dag nådde kustremsan innanför olycksplatsen. Sedan dess pågår ett omfattande saneringsarbete i området.

Hittills har över 30 000 liter olja och oljeavfall tagits upp av Kustbevakningen i samarbete med kommun och länsstyrelse och med uppbackning från hemvärnet.

Följ ämnen i artikeln