Halt väglag gäckar bilister i landet: ”Fruktansvärt halt på sina ställen”

Publicerad 2023-11-27

Halt väglag på flera håll i landet ställer till med problem i trafiken.

I Värmland har tre barn och en vuxen förts till sjukhus efter att deras bil voltat till följd av halkan.

– Ta det fruktansvärt försiktigt i trafiken, säger Marcus Anefur, presstalesperson på polisen.

Isande kyla och hala väglag gäckar bilister runt om i landet på måndagen.

En bil voltade i Kristinehamns kommun under morgonen. I bilen befann sig tre barn, en vuxen och två hundar.

De fördes alla till sjukhus med ambulans vid 09.30-tiden.

På E4 norr om Sävar uppstod en seriekrock där Västerbottenskuriren rapporterade att tio fordon varit inblandade. Och enligt SVT Västerbotten fördes tre personer till sjukhus med ambulans och fyra personer till hälsocentral.

I Östergötland har flera olyckor inträffat runt Norrköping och Linköping till följd av det hala väglaget.

Bland annat har flera bilar kolliderat på E4. Och polisen uppmanar nu till att ta det mycket lugnt i trafiken.

– Det är fruktansvärt halt på sina ställen, så det jag vill skicka med till folk är att ta det fruktansvärt försiktigt i trafiken, säger Marcus Anefur, presstalesperson på polisen.

De flesta trafikolyckorna har inträffat kring 08-tiden men polisen har inte vetskap om exakt hur många olyckor som inträffat.

– Vi vet att det är många, men allt kommer inte till vår vetskap förrän någon behöver hjälp, tillägger Marcus Anefur.

I nuläget har ingen av olyckorna varit alltför allvarliga, uppger Marcus Anefur. Men en person har förts till sjukhus med lättare skador efter att kört av vägen vid en rondell i Linköping.

Arkivbild.

Besvärliga väglag

Det är inte bara i Östegötland som isen ställer till med besvär. Under morgonen har flera trafikolyckor inträffat i region Bergslagen.

Det går inte att säga om alla är till följd av halt väglag, men i Karlskoga krockade flera bilar och en buss till följd av blankis. Ingen inblandad var tvungen att uppsöka sjukvård.

Trots de besvärliga väglagen ser Trafikverket positivt på att det både är väldigt kallt och att det ligger snö på vägarna.

– Att det inte är barmark på de flesta ställena och inte växlar mellan plus- och minusgrader är positivt. För när det är snö på vägarna är det lättare att förstå att man inte ska köra så fort, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Men som vanligt gäller sunt förnuft och att hålla avstånd till bilar framför så att man hinner bromsa om något skulle hända, tillägger hon.

Trots att halkan ställer till problem på vägarna ser tågtrafiken ut att klara sig.

– Det finns inga störningar i tågtrafiken till följd av kylan, det är positivt att det är väldigt kallt och inte ligger vid 0 grader för det är då hala spår kan uppstå, säger Felicia Danielsson.

Följ ämnen i artikeln