Hamilton (L) lämnar riksdagen efter kritiken

TT

Publicerad 2023-08-18

Liberalernas riksdagsledamot lämnar sin riksdagsplats. Arkivbild.

Efter en uppmärksammad och kritiserad tv-intervju lämnar Liberalernas Carl B Hamilton riksdagen, meddelar partiet.

Beskedet kommer efter Hamiltons intervju med TV4 Nyheterna i onsdags, där han uttryckte stöd för Liberalernas beslut att – med hänvisning till riksdagens praxis – inte rösta bort Jomshof från riksdagens justitieutskott efter hans uttalanden om islam och profeten Muhammed.

Samtidigt pekade han ut en bortre gräns för det stödet.

– Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt, sade Hamilton till tv-kanalen.

Senare under onsdagen bad Hamilton om ursäkt för sitt uttalande.

”Min avsikt har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det här blev knas och fel av mig”, skrev han i en skriftlig kommentar till TT.

Bad om entledigande

Under fredagen bad han om att bli entledigad från sitt riksdagsuppdrag.

”Det har varit fantastiskt roligt och ansvarsfullt att i över 30 år haft uppdrag som förtroendevald, att som statssekreterare hanterat 90-talskrisen och som del av ledningen för Ja till Europa banat väg för att Sverige idag är medlem i Europeiska unionen”, säger Hamilton enligt i ett mejl till TT.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson sade i torsdags att partikamratens uttalande om judar och muslimer var ”väldigt fel”.

– Vi gör ingen skillnad på respekt för människor som har olika religioner. Alla människor med en tro ska mötas med respekt, sade han i Nyhetsmorgon och tillade att det finns en ”uppenbar risk” för att Hamiltons uttalande kan plockas upp och bli en del av desinformationskampanjer mot Sverige.

”Med vemod”

I en skriftlig kommentar om Hamiltons besked att lämna riksdagen skriver Johan Pehrson på fredagen:

”Det är med vemod jag mottagit beskedet att Carl B Hamilton valt att lämna sin riksdagsplats. Han har bett om ursäkt för ett felaktigt mediauttalande som mött berättigad kritik. Jag vill tacka Carl B för hans stora insatser för vårt parti och för Sverige.”

Följ ämnen i artikeln