Thailändska bärplockare nekas tillstånd

TT

Publicerad 2023-07-13

Migrationsverket har fått in närmare 6000 ansökningar om thailändare som vill plocka bär i Sverige.

Till och med förra veckan har Migrationsverket mottagit 5 906 ansökningar från thailändska bärplockare. Men efter en närmare granskning har 450 tillstånd nekats, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

”De huvudsakliga skälen till avslagen är brister hos de thailändska bemannings­företagen, eller hos de svenska bärföretagen eller en kombination av dessa skäl”, säger Erik Holmgren, enhetschef för arbetstillstånd vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Det betyder att många inte får jobba i Sverige, om de sökt arbetstillstånd via thailändska bemanningsföretag kopplade till svensk bärplockning.

Migrationsverket har genomfört den fördjupade kontrollen efter att thailändska bärplockare vittnar om att de inte fått lön och att de haft dubbla anställningskontrakt.

”Vi förstår att besluten kan få stora konsekvenser för såväl bärplockare som svenska bärföretag. Men utöver uppdraget att pröva ansökningar har Migrationsverkets även i uppgift att se till att människor inte utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden”, konstaterar Erik Holmgren.

Följ ämnen i artikeln