Bärföretagare åtalas för människohandel

TT

Publicerad 2024-05-03

Två bärföretagare åtalas för människohandel och övergrepp i rättssak. Arkivbild.

Två bärföretagare, en man och en kvinna, åtalas för nio fall av människohandel. De åtalas även för övergrepp i rättssak.

Paret är företrädare och ägare av ett svenskt bäruppköparföretag, och enligt åtalet ska de ska ha rekryterat bärplockare från Thailand.

Bärplockarna blev utlovade arbete med lön och villkor i enlighet med svenskt kollektivavtal. När de kom till Sverige blev de fråntagna sin pass och blev skuldsatta med över 20 000 kronor vardera för resan, enligt åtalet. De ska också ha varit beroende av paret när det gäller mat och bostad.

Totalt kom runt 150 bärplockare till Sverige, varav nio stannade kvar och berättade för polisen om vad de varit med om. I samband med att bärplockarna slog larm om förhållandena i slutet av september förra året greps och häktades paret.

”De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation. Jag anser att det är fråga om människohandel, alternativt människoexploatering, grovt brott. Gärningen har avsett en verksamhet som bedrivits i stor omfattning och medfört betydande vinning”, säger senior åklagare Petra Götell i ett pressmeddelande.

Både mannen och kvinnan förnekar brott.