Stoltenberg: Ukraina ska bli Natomedlem – handlingsplan slopas

Publicerad 2023-07-11

Ukraina ska bli medlem i Nato, bekräftar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

För att underlätta har alliansen beslutat om att slopa kravet på en handlingsplan för nya medlemmar.

– Det innebär att två steg blir ett, säger han.

Under Nato-toppmötet i Vilnius gav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ett löfte om att Ukraina ska bli medlem i försvarsalliansen.

Landet får dock vänta på att en officiell inbjudan.

– Vi kan bjuda in Ukraina när de allierade är överens och villkoren är uppfyllda, säger Jens Stoltenberg på en pressträff.

Tar bort krav på handlingsplan

Stoltenberg presenterade också ett nytt paket till Ukraina som alliansen har beslutat om.

Det handlar bland annat om att ta bort kravet på en handlingsplan för nya medlemmar. Detta för att underlätta Ukrainas inträdesprocess.

– Det innebär att två steg nu blir ett. Ukraina befinner sig bortom en handlingsplan eftersom landet kommit så mycket närmare vår allians, säger Stoltenberg.

Alliansen kommer även att inrätta ett Nato-Ukrainråd där alla länder ska mötas på lika villkor.

– Det här är ett starkt, enat och positivt budskap till Ukraina.

De har även beslutat om ett nytt stödprogram för att anpassa Ukrainas försvar till Nato. Programmet kommer att sträcka sig över flera år.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Kravet: Måste stärka sitt försvar

Stoltenberg ville till en början inte svara på frågor kring vilka krav som Ukraina måste uppfylla för att bli en fullvärdig Nato-medlem.

Men i slutet av pressträffen kunde han berätta vilka villkor han anser att Ukraina inte uppfyller i nuläget.

Dels handlar det om att Ukraina måste stärka sina försvars- och underrättelseinstitutioner samt bli bättre på att bekämpa korruption. Men även kriget försvårar inträdesprocessen, säger Stoltenberg.

– Det pågår ett krig i Ukraina. Därför håller alla medlemmar med om att detta inte är en lämplig tid för att göra Ukraina till en fullvärdig medlem av Nato.

Zelenskyj: ”Absurt”

Stoltenberg ville inte heller ange en tidsplan för Ukrainas Natoprocess.

Ukrainas president Zelenskyj har tidigare ställt krav om just en tidsplan. Han har till och med sagt att det vore ”absurt” att inte få en sådan.

Zelenskyj är rädd att ett vagt Nato-löfte ökar risken för att Ukrainas medlemskap kan bli ett förhandlingskort för Nato i en eventuell framtida fredsförhandling med Ryssland, skriver TT.

Under tisdagseftermiddagen landade Zelenskyj i Vilnius. Han är på plats för att diskutera Ukrainas anslutning till alliansen under toppmötet.

Stoltenberg på Nato-toppmötet i Vilnius.

Följ ämnen i artikeln