Nooshi Dadgostar till attack på skolministern

Publicerad 2022-10-26

Riksdagens första partiledardebatt under nytt styre har inletts.

Där inledde Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar med en hård attack – på skolminister Lotta Edholm (L).

– Tellusgruppen, ett nätverk av och för liberal politik, med kärlek för stora pengar på barns bekostnad, säger Dadgostar om skolministerns tidigare arbetsgivare.

När Lotta Edholm utsågs till skolminister satt hon fortfarande i skolkoncernen Tellusgruppens styrelse och hade ett stort aktieinnehav, som efter regeringsförklaringen ökade i värde.

Innan Tellusgruppen bytte namn drev man förskolor med namnet Hälsans förskola, som 2014 hamnade i blåsväder då man hade gett barn vatten och knäckebröd till frukost och sparat in på mellanmålen.

”Svältens förskola”

Detta lyfte Nooshi Dadgostar under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

– Svältens förskola, jag menar Hälsans förskola, var ett aktiebolag som gav barnen vatten och knäckebröd. De yngsta som inte hade tänder fick tugga med gomen, säger Dadgostar.

Hälsans förskola hade samtidigt gått med åtta miljoner i vinst.

– I vilket annat land hade man inlett rättsprocess, bett ägaren tacka för sig och förändrat de lagar som gjort det ta möjligt, men inte Sverige. Här saknas respekten för andras pengar, säger Dadgostar under debatten.

Hon fortsätter:

– I stället blir det ett namnbyte, som ska lura ännu  fler föräldrar, och så kunde de fortsätta. Snart blev det också en ministerpost för styrelseledamot Lotta Edholm. Tellusgruppen, ett nätverk för och av liberala politik, med kärlek för stora pengar på barns bekostnad.

Dadgostar refererade också till Lotta Edholms uttalande då hon ska ha kommenterat att vinstförbud i skolan skulle vara lika absurt som att förbjuda privatpersoner att öppna sparkonton.

– En anständig regering hade börjat med att sätta stopp för den omfattande vandel som sker med svenska skattemedel, för det som sker nu det duger inte, säger Dadgostar.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Lotta Edholm för en kommentar.