Rysk polis jagar ”svarta änkor”

Publicerad 2014-01-21

23-åriga Ruzanna Ibragimova jagades av säkerhetstjänster inför OS i Sotji. Nu bekräftar Ryssland att fler kvinnliga självmordsbombare greps inför spelen.

Ryska myndigheter jagar nu potentiella terrorister inför vinter-OS i Sotji.

De sprider just nu efterlysningar med bilder på tre kvinnor, svarta änkor, som befaras planera självmordsdåd.

Polisen tror att en av befinner sig i Sotji.

Om mindre än en månad inleds olympiska vinterspelen i ryska Sotji.

Rysk polis sprider just nu efterlysningar på tre kvinnor som pekas ut som potentiella självmordsbombare. Bladen har delats ut på hotell i centrala delar av OS-staden.

En av de efterlysta kvinnorna, Ruzanna Ibragimova som en 22-årig änka till en islamistisk militant från Kaukasus-regionen, tros befinna sig i Sotji, skriver CNN. 

Enligt tv-kanalen skriver polisen att änkan kom till OS-staden för en vecka sedan.

Jagar svarta änkor

Och bilder på Ibragimova har spritts i tv och i sociala medier, och en del av dem pekar ut henne som en ”svart änka”.

Ryska myndigheter har tidigare beskyllt de så kallade svarta änkorna för tidigare terroristattacker i landet. De har fått sina namn efter att deras militanta makar har dödats av rysk militär. Och kvinnorna tros ligga bakom ett flertal självmordsdåd.

Enligt säkerhetsstyrkor är Ruzanna Ibragimova bara en i mängden - ryska myndigheter jagar ett flertal potentiella terrorister, skriver CNN. 

– Jag kan garantera att de pratar om just denna svarta änka. Men det finns andra som de också är oroade för, säger CIA-chefen Mike Baker, till CNN.

Säkerhetschefer på plats i Sotji har inte kommenterat uppgifterna om terrorjakten, skriver AP.

40 000 bevakar

Rysslands president, Vladimir Putin, har lovat att det kommer att vara säkert att delta i vinterspelen. Tillgängligheten för besökare som vill till Sotji är redan inför OS begränsad. Runt 40 000 poliser och säkerhetsvakter kommer att patrullera i staden under OS, skriver CNN.

Sotji kommer att vara värd för de olympiska vinterspelen i februari och oro finns för att spelen kommer att drabbas av eventuella terroristattacker.

I slutet på december skakades staden Volgograd i sydvästra Ryssland av två bombdåd på två dagar.

Den 29:e december dog 16 personer efter att en bomb exploderat inne på tågstationen i Volgograd, i sydvästra Ryssland. Dagen därpå dödades 14 personer efter att en bomb på en trådbuss exploderat.