De tjänar mest

Uppdaterad 2012-05-24 | Publicerad 2012-05-23

Läkare är fortfarande en av de bäst betalda yrkesgrupperna.

Om du vill dra in mycket pengar, skippa staten och jobba privat.

Förra årets tjockaste plånböcker fanns hos vd:ar och verksamhetschefer, rapporterar Dagens Industri.

Med en snittlön på 81 400 kammar verksamhetschefer i privata näringslivet hem mest pengar i lönesverige, enligt statistik från SCB som tidningen tagit del av.

På andraplatsen i löneligan kommer verksamhetschefer inom landstinget som får en genomsnittlig lön på 61 800 kronor i månaden. En chef på samma nivå men som är statligt anställd, som polischef eller ambassadråd, får 7 800 kronor mindre -  54 000 kronor i månaden. I kommunerna är det politikerna och högre verksamhetscheferna som toppar listan.

Städare i botten

Skillnaden mellan den bäst betalda och den sämst betalda är 62 100 kronor. De med sämst lön är bygg- och anläggningsarbetare, städare och restaurangbiträden. Enligt SKL:s siffror från 2010 arbetar drygt 1 miljon människor i de svenska kommunerna och landstingen. Ungefär 80 procent av de anställda i kommuner och landsting är kvinnor. Även om lönerna inom kommunala yrken har ökat sedan 2010 är det i denna sektorn som de sämsta lönerna finns. En kommunalt anställd städare får i genomsnitt 2000 kronor mindre än en som är privatanställd.

Statistiken rör de största yrkeskategorierna i Sverige.