Brandmannen Andreas, 44: Värsta scenariot man kan ställas inför

Uppdaterad 2024-05-24 | Publicerad 2024-05-23

SKÄRBLACKA. Tre tonåringar dog i den tragiska olyckan – brandmannen Andreas Winge, 44, var en av de första på plats.

En kraftig rökpelare mötte räddningsstyrkan när den kom fram.

– Det är det värsta scenariot man kan ställas inför, säger han.

Efter att larmet kommit in i tisdags var Andreas Winge, 44, och hans kollegor från räddningsstation Centrum i Norrköping bland de första på plats. De förstod tidigt att det var allvarligt.

– Vi hör på vägen ut att det stiger i allvarsgraderna. Så vi är lite förberedda för vad vi ska ställas inför, men det är ändå svårt att förbereda sig fullt ut, säger Andreas Winge.

Brandmannen Andreas Winge var en av de första på plats efter dödsolyckan.

Togs ur tjänst

När de anlände till olycksplatsen i tisdags kväll möttes de av en rökpelare långt upp i skyn och att det brann ”av satan”.

– Mycket mer än så vill jag inte gå in på.

– Vi såg när de fördes härifrån och var smått förberedda, men man höll tummarna för ett positivt besked. Men redan då var det ett faktum att minst två hade dött och att en var kritiskt skadad.

När de hade återvänt från utryckningen togs styrkan ur tjänst. Stationens kamratstödsfunktion aktiverades för att ge chans till bearbetning. Det är rutin vid allvarligare händelser.

– Jag har varit med om kanske tre stora, liknande händelser på fem år. Men jag har inte varit med om att tre ungdomar förolyckas, säger Andreas Winge.

– Som tur är händer det otroligt sällan, vore detta vardag skulle inte många palla med jobbet.

Skakat om orten

Trafikolyckan som tog livet av tre tonåringar har skakat om den lilla orten Skärblacka. Där finns också en deltidsstation som jobbade med insatsen.

– De tar det såklart hårdare, de är ju förankrade i lokalsamhället här, de känner garanterat någon som känner någon och har barn som kan vara kompisar.

– Vi jobbar i Norrköping och får lite distans. Men det är det värsta scenariot man kan ställas inför, säger han.

Hur är det att vara tillbaka på olycksplatsen?

– Det är självklart en väldigt sorgsen känsla. På något sätt blir man varm av att så många bryr sig och att folk visar kärlek. Ett avslut för egen del är bara början på tragedin för väldigt många.

Brandmän på plats vid minnesplatsen intill där olyckan inträffade.

”Så många drabbade”

Under onsdagen var brandmän från Skärblackabrandstation på minnesplatsen. Intill det stora blåa hjärtat och de tre korsen som sitter i marken ligger nallebjörnar iklädda brandmansutrustning. Hundratals har varit på platsen för att lämna blommor och tända ljus.

– Vi får det stöd vi behöver, men i sammanhanget är det ingenting. Även om vi kan tycka att det är jobbigt, är det så många drabbade och dit går våra tankar just nu, säger Andreas Winge.

Följ ämnen i artikeln