Så vill vi visa upp oss själva på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Viktigt för svenskarna att bygga sitt eget varumärke på nätet.

Har du varit med om att någon mindre smickrande bild från helgens bravader plötsligt blivit ett samtalsämne på jobbet?

Insett att såväl kusinerna som chefen kan se dina ganska privata festbilder?

Då är du inte ensam.

En färsk undersökning, som utförts av kameratillverkaren Nikon, visar på vad svenskar och européer har för fotovanor. Undersökningen omfattar 12 259 européer mellan 18 och 65 år, och den visar att 30 procent av européerna tar mellan 25 till 100 foton varje månad. Och man delar inte fotona enbart med den närmsta kretsen – de sprids snabbt till den större publiken på nätet.

Delas med stor publik

Undersökningen visar att hälften (46,8 procent) av de foton européerna tar och fyra av tio (42 procent) av de foton som svenskarna tar, läggs ut online.

I en annan undersökning, gjord av Datainspektionen, uppger fler än åtta av tio (85 procent) av unga svenskar att de har lagt ut bilder på sig själva på webben. Tre av tio (30 procent) i samma grupp uppger att någon har lagt ut bilder av dem mot deras vilja.

Facebook populärast

Oftast publiceras bilderna på någon blogg eller community, som till exempel Facebook.

Detta leder förstås till en hel del problem med integritet och upphovsrätt. Har man rätt att publicera bilder på andra på nätet? Om jag hittar en bild på mig själv som jag inte vill att andra ska se, och någon har lagt ut den för allmän beskådan till exempel på Facebook, har jag då rätt att kräva att bilden tas bort?

Kan leda till problem

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing menar att alla publicering av bilder på nätet bör ske med motivets medgivande.

– Visserligen är det spännande och roligt för många att vara med på bilder som kan ses av alla. Men det betyder inte att det är uppskattat av var och en. Man kan verkligen kräva att få ha sitt ansikte i fred, anser jag. Dessutom tycker jag att fler än vad som nu är fallet ska tänka på att bilder tagna i festyra eller annat ystert tillstånd kan bli besvärande när det roliga har tagit slut, säger hon i ett pressmeddelande från Nikon.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln