”Vi vill inte riskera bråk”

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-24

Restaurang hotad efter nej till SD

Familjerestaurangen i norra Skåne ställer in sina event efter hotbrev de fått när de inte höll Sverigedemokraternas sommarfest.

– Det är obehagligt, man vet inte vad de tar till nästa gång, säger en ägare till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna fick nej av den lokala thairestaurangen i en ort i norra Skåne när en representant ville boka cirka 40 platser. Partikamraterna ville hålla sommarfest – men inte äta thaimat. 

– De var inte intresserade av att äta thaimat utan ville bara ha våfflor och kaffe. Och det på vår bäst besökta tid mellan 17 och 19 en lördagskväll, säger en av ägarna som tackade nej till bokningen.

Saboterar betygsfunktion

Ägaren vill vara anonym eftersom restaurangen fått ta emot en strid ström av obehagliga kommentarer på sociala medier efter att Sverigedemokraten som varit i kontakt med restaurangen berättat i media, bland annat i tidningen Norra Skåne, om nekandet som han menar är diskriminering.

– Det trodde man inte när vi sa nej. Jag blev helt chockad att det tog så stora proportioner, säger ägaren.

Restaurangen använder sig av en funktion där gästerna kan sätta betyg på besöket och sedan Sverigedemokraterna blev stoppade har det blivit många negativa kommentarer.

– Plötsligt skriver massor att vi har otrevlig personal och drar ner vårt betyg. Alltihop kom då efter det här och när jag kollat bor de flesta långt härifrån.

I början av veckan anlände också ett fysisk brev till "diskrimineringsrestaurangen", som författaren skriver. Avsändaren menar att de kommer råka illa ut om restaurangen inte offentligt ber om ursäkt, säger ägaren.

– Det känns obehagligt att någon bemödar sig att gå hit och lämna ett brev. Det hade inte ens frimärke, någon hade bara klottrat dit ett frimärke, säger ägaren.

Brevet polisanmäldes samma dag.

Ville hålla valvaka

Sverigedemokraten som velat göra bokningen ska vara en flitig besökare på restaurangen och ägaren säger att de talats vid tidigare och att det då varit vänskapligt. Till valet i fjol kontaktade partirepresentanten samma restaurang och ville hålla Sverigedemokraternas lokala valvaka i lokalerna.

– Då fick han nej eftersom Socialdemokraterna redan hade bokat att de skulle ha sin vaka här. Han tyckte att de kunde ha båda vakorna samtidigt, men det sa vi nej till, säger ägaren.

Efter att restaurangen nekat Sverigedemokraten senast har de inte pratat med honom om händelsen.

– Jag har rätt att själv bestämma om jag vill tacka nej till en organisation. Däremot kan jag inte stoppa enskilda privatpersoner, men det vill vi inte heller för på vår restaurang är alla välkomna, säger ägaren.

Ställer in event

Kommentarerna på sociala medier lugnade sig efter ett par dagar, men ägarna har ändå bestämt sig för att ställa in helgens evenemang.

– Vi vill inte riskera ha få bråk här.

Personalen är oroliga för fler konsekvenser av händelsen.

– Det är klart man känner ett obehag, säger ägaren.

Ägarna, som tog över hyreskontraktet för lokalen förra året, har frågat sig varför Sverigedemokraterna vill vara på deras restaurang och han säger att den har ett väldigt attraktivt och populärt läge.

– Lustiga att man ska komma hit äta kaffe och våfflor under två timmar. Våfflor tar tio minuter att äta, vad skulle de gör sen?

Följ ämnen i artikeln