Dietist varnar för glutenfria maten

Publicerad 2015-02-24

’Dumt med dyr specialmat i onödan’

Köper du laktos- och glutenfritt för dyra pengar?

Har du ingen diagnos så kastar du pengarna i sjön.

– Det finns inga hälsovinster om man inte är sjuk, säger Andrea Mikkelsen, medicine doktor och legitimerad dietist.

Kändisar och vanligt folk väljer bort vete och mjölk och köper de dyrare laktos- och glutenfria alternativen.

Det ska lugna orolig mage och hjälpa folk att gå ner i vikt.

– Det finns inga hälsovinster med att välja bort laktos och gluten om man inte är sjuk, säger Andrea Mikkelsen.

Hon menar att majoriteten av alla svenskar, som lider av orolig mage, egentligen har andra problem.

– Jag tror att många har ont i magen på grund av stress eller att man trycker i sig en påse godis på kvällen. Då är det verkningslöst att kompensera med laktosfri mjölk.

”Byt livsstil”

I stället för att byta ut mjölken eller brödet bör man se över sin livsstil.

– Rör på dig och lägg pengarna på frukt och grönsaker. Och ät inte upp hela godispåsen, säger hon.

Om magproblem ändå inte försvinner så bör man kontakta en läkare och en dietist.

– Det är viktigt att fastställa vad man är känslig mot, och sedan bör en dietist hjälpa till med kosten så att man inte får ämnesbrist.

Svårt att faställa

Andrea Mikkelsen varnar för att självmedicinera med till exempel glutenfritt bröd. Det kan göra det svårare för läkaren att ställa diagnos.

– För att se om en person är glutenintolerant måste gluten finnas i kroppen, säger hon.

På Ceralia, som äger bland andra Kungsörnen och GoGreen, ser man att det glutenfria segmentet ökar i handeln. De säljer alltifrån glutenfritt mjöl till glutenfria havredrycker.

”Stor efterfrågan”

– Vi ser att det finns en stor efterfråga på glutenfria produkter, säger Sally Gunnarsson, informationschef på Lantmännen Cerealia.

Dietisten Andrea Mikkelsen menar att det är jättebra för människor som är sjuka att de gluten- och laktosfria alternativen blir flera.

– Men det är dumt att gå på specialkost, som är mycket dyrare än vanlig mat, hela livet om man inte behöver det, säger hon.

Följ ämnen i artikeln