Storstadsråttorna bär på allvarlig smitta

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2016-09-20

Råttinvasionen av storstäderna är ett faktum.

Förutom att de små liven gnager sönder rör och ledningar sprider de en potentiellt dödlig sjukdom – till djur och människor.

– Den kan ge allvarliga influensaliknande symptom, säger skadedjursexperten Håkan Kjellberg.

Antalet anmälningar om råttor på gator och torg i Stockholm är rekordmånga. Råttbekämparna står handfallna efter att ett högeffektivt gift inte längre får användas, vilket Aftonbladet berättade i måndags.

Förutom att skrämma och äckla människor sätter råttorna gaddarna i allt möjligt.

– De har sina tänder som växer hela tiden och de gnager ständigt. Kan du rispa i ett material med en morakniv kan även en råtta gnaga i det. De gnager sig fram för att testa, för att se vad som finns på andra sidan väggen, andra sidan röret, säger Håkan Kjellberg, gruppchef för Anticimex skadedjursbekämpning.

Kan stoppa tåg och industrier

Allt som är mjukare än järn kan råttorna tugga på.

– Plaströr kan gå sönder med vattenskador som följd. Brand, kortslutning, det kan bli avbrott på datorkablar och därmed kan alla uppkopplade apparater sluta fungera. Tåg kan stanna. Produktionsstopp för industrin, till exempel, säger Håkan Kjellberg.

Råttorna kan även rota runt under golv och förstöra isolering.

Nu varnar Anticimex dessutom för att råttorna är en hälsofara för människor och djur.

– De smittor som vi människor spolar ner i avlopp, när vi exempelvis är magsjuka, kan råttorna ta upp till ytan igen, när de springer nära våra livsmedel eller vattenansamlingar i staden.

Hund blev sjuk söder om Stockholm

I en larmrapport från 2015 avslöjade skadedjursföretaget att forskare för första gången sedan 30-talet funnit en farlig bakterie hos råttor – leptospira som orsakar sjukdomen leptopiros.

De smittbärande råttorna hade fångats i Stockholm och Göteborg.

– Häromveckan var det en hund som blev sjuk i leptospiros söder om Stockholm. Det är väldigt väl kopplat till råttor, säger Håkan Kjellberg och fortsätter:

– Den kan ge allvarliga influensaliknande symptom – ledvärk och hög feber.

Infektionen utvecklas i sällsynta fall till Weils sjukdom, med inre blödningar, gulsot, njursvikt och livshotande blodförgiftning som följd. En dansk man dog i det tillståndet 2011 i samband med översvämningar.

Krävs krafttag

Leptospiros överförs via råttornas urin, berättar Håkan Kjellberg.

– Den kommer ut i vatten och växer till sig via urinen, sedan kan man få i sig det. Husdjur kan dricka ur en pöl där även råttor är, vi människor kan få i oss det via avloppsvatten.

Håkan Kjellberg anser att det krävs kraftag för att åtgärda råttproblemet.

– Alla kan påverka genom att göra sitt – slänga saker på rätt ställe, att som fastighetsägare se om sitt hus och att kommunen gör bra upphandlingar för renhållning och att skadedjursbolag utvecklas för att vara ett steg före råttorna.