Poliser som sa "Apajävel" straffas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-25

Får fem dagars löneavdrag

Två poliser som kallade demonstranter i Malmöstadsdelen Rosengård för "apajävel" och "blattadjävlar" straffas nu – med fem dagars löneavdrag var.

Deras kollega, som hörde kommentarerna men inte rapporterade det vidare, varnas av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, skriver flera medier på nätet.

De nedsättande yttrandena fälldes i en piketbuss i samband med upploppen i Rosengård i december 2008. Saken avslöjades när åklagaren, i samband med en rättegång mot misstänkta uppviglare, lät spela upp polisens egen film från kravallerna.

"Ska göra honom steril"

"Nu har ni kommit till fel kommun, blattajävlar", var en av kommentarerna. "Han blir filmad hela tiden den lilla apajäveln . . . jag ska göra honom steril om jag får tag i honom", löd andra.

"Dina uttalanden framstår som fullständigt oacceptabla och strider på ett allvarligt sätt mot den värdegrund som ska sätta sin prägel på polisens arbete", skriver personalansvarsnämnden i beslutet till mannen som sa både "apajävel" och "blattadjävlar".

– Det som sas i polisbussen har självklart påverkat förtroendet för svensk polis negativt. Särskilt när det gäller förhållandet till människor med utländsk bakgrund, säger Ulf Berg, pensionerad chefsjurist och rikspolischefens ersättare i personalansvarsnämnden, till Sydsvenskan.

Polismästaren granskas

– Vårt beslut om disciplinstraff får ses som ett ringa bidrag till att reparera det. I övrigt är det fortsatt arbete med värdegrunden, utbildning, som det är viktigt att arbeta vidare med, säger Ulf Berg.

Uttalandena har tidigare varit föremål för internutredning, men åklagarna avbröt den granskningen.

Efter avslöjandet fick de två poliserna börja jobba i inre tjänst. Enligt Sydsvenskan ska polisledningen nu diskutera vad de ska arbeta med framöver.

Även polismästaren Ulf Semperts agerande, då han fick veta vad poliserna sagt, granskas. Men eftersom det rör sig om en hög polischef ska Statens ansvarsnämnd pröva frågan om eventuell disciplinpåföljd.