"Ekonomiskt ogenomförbart"

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-03-27

Aftonbladets Lena Mellin
om SD:s vallöften

Sverigedemokraterna lovar allt åt alla – men redovisar inte hur det ska finansieras.

– Jag tror att de här löftena är ekonomiskt ogenomförbara, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Stor skattesänkning för pensionärer, höjd föräldrapenning, höjd a-kassa, höjt vårdnadsbidrag och upprustning av försvaret är några av Sverigedemokraternas alla löften.

"Kostar väldigt mycket"

– Det kostar ju väldigt mycket pengar, men det är inte särskilt trovärdigt att lova allt det här eftersom de inte skrapar ihop särskilt mycket genom besparingar, säger Lena Mellin.

Sänkt bistånd, rabatterad EU-avgift och stramare invandringspolitik ska bekosta löftena – i övrigt är finansieringen oklar.

– Det enda som väl är en riktig besparing är att ta bort tio miljarder från biståndet. Det här med att minska invandringen och en rabatterad EU-avgift, det är ju sådant som är fastlagt i internationella avtal. EU-avgiften ingår i EU:s nuvarande budget och asyl- och anhöriginvandring regleras av internationella konventioner som Sverige har skrivit på, säger Lena Mellin.

"Folkhemssverige med retusch"

Vad signalerar löftena?

– Det de vill är ju uppenbarligen att betraktas som väldigt rumsrena. Om man ställer det här i relation till Jimmie Åkessons uppmärksammade debattartikel från i höstas när han skrev att islam var det största hotet mot Sverige sen andra världskriget är skillnaden ganska stor. Det här är Folkhemssverige med lite retusch.

Kan väljarna lita på de här löftena?

– Jag tror att de här löftena är ekonomiskt ogenomförbara, med den finansiering som de har visat.

Hur tror du löftena kommer gå hem hos väljarna?

– De som röstar på Sverigedemokraterna gör det ju inte för att få mer i vårdnadsbidrag, utan för att Sverigedemokraterna är motståndare till invandring. Det här är ett försök att locka till sig andra och det tror jag inte att de gör.

Följ ämnen i artikeln