”Mitt fulaste knep? Humor!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-10

Lena Mellin fikar med Peter Eriksson (Mp)

PETERS val: MJUK CHOKLADKAKA ”Choklad smakar väldigt gott ihopp med kaffe”, tycker Miljöpartiets ena språkrör, Peter Eriksson.

Peter Eriksson är orolig. Inte för Miljöpartiet, som kommer att göra sitt hittills bästa val.

Utan för det låga förtroendet för Mona Sahlin som kan kosta de rödgröna valsegern.

– Den diskussionen riskerar att ta ner självförtroendet bland S-väljarna.

Språkröret Peter Eriksson gick med i Miljöpartiet redan för 28 år sedan, ett år efter att partiet bildades.

Men han är ingen typisk miljöpartist. Han bor på landet, han är inte längre ung och han är man. Dessutom är han beredd på tuffa tag.

På din hemsida skriver du: ”Politik är inte ett vänskapsspel. Det är allvar och på riktigt. Alla medel kommer att användas.” Vad betyder det?

– Jag har varit med så länge att jag vet att det är ett krig. Men vapnen är intemilitära.

Vilka fula knep använder du själv?

– Humor, att få skrattarna på sin sida kan vara ett sätt att vinna en debatt.

Hur långt kan man gå?

– Det finns ju en gräns och går man över den så bryter man ner demokratin i stället. Det kan vara att ljuga eller att ta heder och ära av en människa på det personliga planet som inte har ett dugg med politik att göra.

Vad är valrörelsens hittills fulaste?

– Än har det inte varit så förfärligt. Menän är det långt kvar till valdagen.

Hösten 2008 gjorde S och MP upp om att bilda en allians. Ett par månader senare blev duon en trio tillsammans med V. Varför då?

– Därför att vissa i den socialdemokratiska partistyrelsen inte accepterade tvåpartilösningen, den var inte tillräckligt förankrad.

Var det så enkelt?

– Så enkelt var det.

Är du ledsen för att det sprack?

– Ledsen är fel ord. Men då var jag det och jag tror fortfarande att tvåpartisamarbetet hade varit en väldigt bra lösning.

Du kallade Vänsterpartiet ”bakåtsträvare och gammalmodigt”. Står du fast vid det?

– Nu jobbar vi på ett gemensamt alternativ till regeringen och då är det det som är viktigt, mycket viktigare än vad jag sagt förut.

Vem är din bästa kompis bland de andra rödgröna partiledarna – och du får inte svara Maria Wetterstrand?

– Mona.

Förtroendet för Mona Sahlin, som du vill ska bli statsminister, är lågt. Är du bekymrad över det?

– Ja, det är ett problem. Mona Sahlin är en mycket bättre politiker än siffrorna visar. Hon har längst erfarenhet av alla av att sitta i en regering och hantera tuffa problem. Jag har stor respekt för Mona Sahlins kunskap och möjlighet att leda Sverige.

På vilket sätt är hennes låga förtroende ett problem?

– Det är ett sätt att vilseleda debatten. Det viktigaste är inte vem som är bäst som statsminister, den överskuggande frågan handlar om det politiska innehållet.

– Dessutom riskerar den här diskussionen att ta ner självförtroendet bland S-väljarna. Det är jag också oroad över Det hänger på Miljöpartiet om de rödgröna ska vinna valet.

Det ger er ett bra förhandlingsläge, antar jag?

– Ska vi vinna valet hänger det på alla tre partierna. Samarbetet måste funka för alla.

Vilken minister vill du bli?

– Jag är intresserad av mycket. Men de områden som vi driver hårdast är kommunikationer, näringspolitik och energi, allt kopplat till klimatfrågan.

De rödgröna vill höja bensinskatten med 49 öre. Sahlin anser att det förklarar Socialdemokraternas dåliga opinionssiffror.

– Det är nödvändigt om vi ska vara trovärdig i klimatfrågorna och med fog hävda att vi har en bättre klimatpolitik än alliansen. Koldioxidskatten är det mest effektiva instrumentet att få ner utsläppen.

– Men jag vet ju att långtifrån alla tycker om förslaget.

Du som är lärare, vill du ha betyg tidigare än årskurs åtta?

– Personligen är jag inte motståndare till betyg. Men det viktigaste är att vi får bra skriftliga omdömen redan från årskurs ett. Där det framgår att Pelle är bra på att läsa men borde träna mer på att skriva. Den typen av information bidrar till ökade kunskaper, det vet man från forskningen.

Sahlin är mycket tydlig, Sverige behöver jobba mera. Men MP vill ha deltid för dem som har småbarn, sex timmars arbetsdag och friår. Är ni emot arbetslinjen?

– Det beror på hur man definierar den. Jag anser också att vi måste jobba mer, många är helt och hållet arbetslösa och det är den stora frågan i den här valrörelsen.

Vilket av era vallöften är viktigast för dig?

– Storsatsningen på järnvägen. Den är väldigt viktig för att minska oljeanvändningen och satsa på moderna transporter i stället.

Ni kommer att göra ert klart bästa val sedan bildandet 1981. Vad beror det på?

– Framför allt på att jag och Maria Wetterstrand förvandlat Miljöpartiet från att ett protestparti till ett som får inflytande och skapar förändringar genom konstruktivt samarbete med andra partier. Det uppskattar väljarna.

Ni är ett riktigt latteparti. En typisk MP-väljare är ung högutbildad kvinna i storstan. Hur kommer det sig?

– Det gäller alla gröna partier i Europa. Jag tror att det beror på att de frågor vi bär bryr sig unga kvinnor om. Och högutbildade är först med att se vad klimatförändringar kräver. Storstadsbor ser miljöproblemen. Unga tycker att jämställdhet är viktigt.

Sedan valet 2006 har ni tagit mest väljare från sossarna. Vad är det för mening med det?

– Vi tar även från de borgerliga partierna.

Var tredje väljare tycker att de rödgrönas politik bygger på önsketänkande. Det är väl inte bra?

– Det finns stora, stora problem som det inte är säkert att mänskligheten klarar av att lösa. De som anser att de nära frågorna, plånboksfrågorna, är väldigt viktiga kan uppfatta det så.

– Det krävs pedagogisk skicklighet att övertyga människor om nödvändighet av åtgärder som inte ger något till plånboken och som kanske inte heller ger resultat förrän om 20 eller 50 år.

Väljarna tycker att ni är bäst på miljö, klimat och energi. Men ingen av dem står på listan över valets viktigaste frågor. Har ni fel fokus?

– Det är de frågorna vi bildades för att ta itu med. Allt fler tycker att de är väldigt viktiga. Men det behöver bli ännu fler.

Av era sympatisörer kan var fjärde tänka sig att byta till ett alliansparti. I så fall blir det ingen rödgrön valseger?

– Det är naturligt för ett parti som växer. En hel del av våra nya sympatisörer har tidigare röstat på ett borgerligt parti. Det kan de givetvis göra igen.

Maria Wetterstrand utpekas som den som ligger bakom era framgångar. Hur känns det?

– Det känns jättebra att hon är populär och att en miljöpartist för första gången är en av Sveriges mest populära politiker. Det har jag inga problem med.

– Men jag känner också att det är lika mycket jag som ligger bakom att det går bra för oss.

Flyger du hem till Kalix varenda vecka?

– Jag har tyvärr inte tid att vara hemma lika ofta nu som tidigare. Jag åker hem ungefär en gång i månaden, ibland med tåg, ibland med flyg.

Du är väldigt intresserad av mat och har gett ut en ekologisk kokbok. Hur många gånger i veckan lagar du mat?

– Oj, det var en samvetsfråga. Ungefär sju gånger i veckan om jag får räkna till godo att jag ibland lagar mycket samtidigt och stoppar in i frysen.

Vill du bli Sveriges Jamie Oliver (brittiske tv-kock som liksom Peter Eriksson engagerat sig för bättre skolmat)?

– Den offentliga maten är en politisk fråga. Den har stor betydelse för ungarna i skolan och för de äldre som får hjälp av hemtjänsten eller på äldreboendet. Både för studieresultat och hälsa. De ska ha god mat som doftar och en social situation när maten äts som är trevlig.

Nästa år slutar du, enligt Miljöpartiets regler, som språkrör efter nio år. Vad ska du göra i stället?

– Jag är minister och sitter i regeringen. Eller sitter i riksdagen.

Till sist, varför mjuk chokladkaka till kaffet?

– Choklad smakar väldigt gott ihop med kaffe.

Under sommaren intervjuade Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin riksdagens partiledare.

Över en kopp kaffe pratade de skattepolitik, yrkesstolthet och föräldramöten.

Här hittar du alla partiledarintervjuer.

Lena Mellin.

Följ ämnen i artikeln