Turkisk minister till svars för Kurdiska rävens medborgarskap

Publicerad 2023-09-22

Efter Aftonbladets avslöjande om den läckta polisrapporten har Kurdiska räven blivit inrikespolitik i Turkiet.

Flera oppositionspolitiker kräver nu den turkiska regeringen på svar och Rawa Majids medborgarskap kan hänga löst.

– Från att sannolikheten att han skulle lämnas ut var närmast obefintlig har den nu ökat, säger Paul Levin, Turkietkännare.

Att Rawa Majid fick turkiskt medborgarskap trots att han var internationellt efterlyst av Interpol har nu blivit en het politisk fråga i Turkiet.

Tidigare i veckan ställde bland andra oppositionspolitikern Yunus Emre från Republican People's Party (CHP) hela elva frågor till Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya i det turkiska parlamentet, om den grovt kriminella gängledaren.

Flera av frågorna rörde Aftonbladets avslöjande om att topphemlig information om Rawa Majid och Foxtrotnätverket som den svenska polisen delade med turkiska myndigheter läckt ut och hamnat i händerna på medlemmar i det kriminella gänget.

Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Medborgarskapet kan dras in

De övriga frågorna rörde Majids medborgarskap som han köpte till sig genom att investera i fastigheter i Turkiet.

– Hur förklarar du att Rawa Majid förtjänade rätten att bli turkisk medborgare trots anklagelserna mot honom? När Rawa Majid blev medborgare i Turkiet, var våra myndigheter medvetna om att han var internationellt efterlyst av Interpol? frågade Yunus Emre inrikesministern.

Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya krävs på svar.

Enligt SVT pågår just nu även en rättslig utredning mot Rawa Majid i Turkiet. Fallet gäller misstänkt urkundsförfalskning då gängledaren fick sitt turkiska medborgarskap. Han ska då ha använt namnet Miran Othman för att dölja att han är internationellt efterlyst.

Och som Aftonbladet tidigare rapporterat har turkiska myndigheter slagit fast Rawa Majids identitet genom test av fingeravtryck.

Om han döms i målet kan hans turkiska medborgarskap dras in – vilket i förlängningen kan innebära att han kan ställas inför rätta i Sverige för de flera grova brott han misstänks för.

”Kanske inte räcker med en skjutning”

En annan orsak till att frågan om Rawa Majid nu hamnat på agendan inom den turkiska storpolitiken tros enligt flera bedömare vara den skjutning som inträffade i Istanbul den 6 september, när fem svenska gängkriminella greps.

Enligt Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet kan det faktum att Majids brottslighet nu börjat spilla över på turkisk mark leda till att Turkiet tar frågan på större allvar.

Turkietkännaren Paul Levin.

– Om de här kriminella individerna även börjar begå brott i Turkiet tror jag att det åtminstone kan leda till att Turkiet lagför dem för brott begångna där. Även om det inte är ett utlämnande så är det åtminstone en potentiell öppning för att de kan ställas inför rätta, säger han.

Turkietkännaren Paul Levin vid Stockholms universitet håller med.

– Tidigare har hans brottslighet varit ett problem för Sverige. När det nu drabbar Turkiet kan man tänka sig att den kalkylen förändras. Än så länge handlar det dock om en skjutning, och frågan är om det räcker för att ändra kalkylen.

Turkiets inrikesminister har 15 dagar på sig att svara på frågorna från Yusun Emre.

– Det visar att det rör på sig. Sedan har ännu inte mainstream-media rapporterat mycket om det här, det blir intressant att se om något förändras om det här når en större publik i Turkiet, säger Paul Levin.

Han tillägger även att debatten om Rawa Majids medborgarskap resulterat i att frågan om vilka som beviljas medborgarskap i Turkiet generellt hamnat högt upp på agendan.

– Det har visat sig att ledningarna för organiserad brottslighet från flera andra länder tagit sin tillflyktsort i Istanbul vilket resulterat i flera uppgörelser och skjutningar, enligt turkiska bedömare. Det här skedde under den tidigare inrikesministerns styre och nu när han och hans nätverk är borta kan det öppna upp för att man ser över policyn både över vilka man beviljar medborgarskap och när man kan återkalla det.

 Rawa Majid är efterlyst för synnerligen grova narkotikabrott och misstänks ha beordrat flera av de våldsdåd som skakat Sverige i år.

Majid håller sig gömd

I november hålls nästa förhandling i Bodrum i Turkiet gällande Rawa Majids urkundsförfalskning.

– Jag misstänker att om han har förfalskat en ansökan om medborgarskap så skulle beslutet kunna återkallas och han skulle kunna förlora medborgarskapet, säger Paul Levin.

– Det är ju oklart om Majid mörkade informationen om sin identitet när han ansökte, eller så ser den turkiska regeringen mellan fingrarna vad gäller tidigare brottslighet för att det är en investeringsmöjlighet för dem att få dit ryska oligarker och andra köpstarka grupper. Sen får man inte glömma att det turkiska systemet är djupt korrumperat så det kan även handla om att Majid haft rätt kontakter och mutor, säger Paul Levin.

Bodrum i Turkiet, där nästa förhandling om Rawa Majid ska hållas.

Enligt SVT känner Rawa Majid av det ökade trycket. Han ska just nu hålla sig gömd i Turkiet och försöker fly landet innan hans medborgarskap eventuellt dras in.

– Från att sannolikheten att han skulle lämnas ut av Turkiet var närmast obefintlig har den sannolikheten nu i vart fall ökat. Det verkar finnas en reell möjlighet, säger Paul Levin.

Aftonbladet har sökt den turkiska politikern Yunus Emre samt justitieminister Gunnar Strömmer (M) för en kommentar.