Fridha bevittnade fallskärmsolyckan: Tog mig ut i vattnet

Publicerad 2023-10-26

En av Försvarsmaktens fallskärmshoppare fick problem med skärmen.

Hoppet slutade i vattnet i centrala Västerås.

– Jag och min kollega såg från fönstret när han föll ner från himlen, säger Fridha Pettersson som senare drog upp mannen.

Under en övning med Försvarsmakten under onsdagsförmiddagen drabbades en av fallskärmshopparna av problem med skärmen i luften. Han tvingades utlösa sin reservfallskärm och landade i vattnet vid Lillåudden i centrala Västerås.

Från fönstret på sitt jobb såg Fridha Pettersson och hennes kollega hela händelseförloppet och var två av de första på plats för att undsätta den nödställde.

– Jag och min kollega såg från fönstret när han föll ner från himlen, självklart blev vi chockade men vi larmade 112 samtidigt som vi tog oss ut till platsen, säger Fridha Pettersson.

När de tagit sig ut hade det hunnit samla sig en folksamling vid platsen.

– Det tog ett tag innan folk runt omkring fattat vad som skett men då gick jag och hämtade livbojen och tog mig ut i vattnet och kastade den till honom.

Arkivbild på fallskärmshoppare.

Hur kändes det att ta sig ut i vattnet?

– Det var inte så kallt i stunden men det kom efteråt, sedan var det grunt så han hade kommit upp på fötterna men jag tror han var lite chockad så jag tänkte att han behövde lite draghjälp.

Väl uppe på land hjälpte Fridha honom av med utrustningen och inväntade att blåljuspersonal skulle anlända till platsen.

– Han hade fått en lina runt benet så jag hjälpte honom av med den och utrustningen han hade på sig.

Mannen fördes till sjukhus och Försvarsmakten meddelade senare under onsdagen att fallskärmshopparen klarat sig bra efter omständigheterna.

– Vad jag vet så har personen behövt använda sin reservfallskärm och därför hamnat i vattnet, personen blev förd till sjukhus men mår bra dock lite nedkyld, säger Lena Skarenberg, kommunikationschef på K3 vid Försvarsmakten.

Orsaken till det inträffade kommer nu utredas av sakkunnig personal, uppger hon.

Följ ämnen i artikeln