Svenska universitet fördömer våldet mot studenter i Iran

Publicerad 2022-10-06

Unga studenter dominerar den proteströrelse som skakar Iran.

Från flera universitet kommer vittnesmål om ”barbariska konfrontationer” där människor grips, fängslas och misshandlas av säkerhetsstyrkor.

Nu går svenska lärosäten och studenter ut och fördömer våldet.

”Studenter föredrar döden framför förnedring”.

Det är slagordet som ekar över flera universitet och campusområden i hela Iran. Sedan det iranska läsåret inleddes den 1 oktober har en protestvåg spridit sig över landets universitet.

Från det ansedda Sherifuniversitetet i Teheran kommer vittnesmål om studenter som mötts av ”brutalt våld” från säkerhetsstyrkorna. Vittnen som Iran Wire har pratat med menar att många studenter har skadats allvarligt, och flera har gripits.

Polisen ska ha använt tårgas och skjutit med gummikulor för att stävja protesterna på campusområdet, rapporterar Guardian med hänvisning till lokala medier.

Svenska universitet fördömer

Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, har gått ut med ett uttalande där de uttrycker oro för situationen för studenterna i Iran.

”SUHF är djupt oroade över den rådande situationen för studenter och universitetsanställda i Iran”, skriver de.

”SUHF anser att det pågående våldet i Iran mot demonstranter vid lärosäten är oacceptabelt”, skriver de vidare.

Efter att förbundet uttalade sig om våldet har svenska universitet och högskolor följt efter.

Rektorn: Avskyvärt

Flera universitet går nu ut och fördömer våldet mot studenterna i Iran. Bland annat Stockholms, Karlstads och Göteborgs universitet.

”Internationell media har rapporterat att iranska säkerhetsstyrkor nu gått in med tårgas och skjutit skarpt mot protesterande studenter vid Sharif University of Technology i Tehran. Agerandet är avskyvärt”, skriver Eva Wiberg, rektor på Göteborgs universitet, på sin blogg.

Studenter vid Stockholms universitet och Södertörns högskola höll under torsdagen en manifestation till stöd för det iranska folket. En av de som ligger bakom initiativet är en svensk-iransk student som vill vara anonym.

– Att det är unga studenter i Iran som leder demonstrationsrörelsen är inte alls konstigt. Att det är de som blir attackerade av regimen känns extra vidrigt. Det är ju de unga som är Irans framtid, säger hen.

– Det är omöjligt för oss att förstå vad de iranska studenterna går igenom just nu, men vi förstår att de riskerar sina liv för förändring och för att bekämpa förtrycket. Det vi kan göra är att visa vår solidaritet exempelvis genom att delta i demonstrationer, säger Saga Pilblad Hjerpe, Gröna Studenter Stockholm.

Skolflickor ansluter sig till rörelsen

Sedan protesterna spridit sig över Irans universitet har säkerhetsstyrkor placerats ut i flera städer, enligt vittnesuppgifter, skriver Reuters.

Nu trappar regimen upp ansträngningarna för att dämpa den ilska som uppkommit i samband med att Mahsa Jina Amini dog efter att hon greps av moralpolisen.

Även elever på gymnasieskolor i Iran, främst flickor, han anslutit till protesterna. Bilder och klipp som sprids på sociala medier uppges visa skolflickor som marscherar utan sina hijabs längs med gator och torg.

Ett klipp som blivit viralt sägs visa skolflickor utan hijabs som konfronterar chefen på en skola. I klippet hör flickorna skrika ”bisharaf”, vilket går att översätta till ”ohederlig” och ”oetisk”.

Protester i Teheran tidigare i september.