Neda kan utvisas till Iran: Fruktar för mitt liv

Tvåbarnsmamman klippte av sig håret i protest mot regimen

Uppdaterad 2022-10-06 | Publicerad 2022-10-05

Protesterna i Iran fortsätter och har gett eko över hela världen.

I Sverige kämpar 38-åriga Neda för iranska kvinnors rättigheter – samtidigt som hon och hennes söner riskerar att utvisas till hemlandet.

– De kommer att döda oss om vi återvänder, säger hon till Aftonbladet.

Bilden på 38-åriga Neda som med en gul sax klipper av sig håret på Gustaf Adolfs torg i Stockholm har på bara några få dagar fått spridning över hela världen.

Demonstrationen, som anordnades den 24 september, skedde efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini avlidit efter att ha gripits av den iranska sedlighetspolisens i Teheran. Brottet hon anklagats för var att hon ska ha burit sin hijab på fel sätt.

Att demonstrera mot den regim som hon själv flytt ifrån och det religiösa förtryck som förekommer i hemlandet är en självklarhet, berättar tvåbarnsmamman för Aftonbladet. Något hon också har berättat om i Dagens Nyheter.

– Min man slog och våldförde sig på mig. Jag anmälde det flera gånger till polisen men ingenting hände. För dem är kvinnor ingenting värda, berättar Neda som fått bestående men av den misshandel och de övergrepp som maken utsatte henne för.

Under demonstrationen på Gustav Adolfs torg klippte Neda av sig håret.

”Kommer att döda oss”

Till slut återstod inget annat alternativ för henne och sönerna än att fly från Iran. Men för Neda och hennes söner, 15 respektive 18 år gamla, är situationen oviss.

För några månader sedan fick de avslag på sin asylansökan och ska därmed utvisas från Sverige. Avslaget har dock överklagats till migrationsdomstolen.

Att återvända till Iran är en omöjlighet, menar Neda.

– Jag fruktar för mitt och mina barns liv om vi återvänder.

Att bilden på Neda som klipper av sig håret fått spridning över hela världen, försvårar ännu mer hennes och sönernas möjlighet att återvända säkert, säger hon.

– Regimen i Iran accepterar inte att man uttalar sig negativt om dem. Att jag deltagit på demonstrationer här i Sverige och att bilder på mig spridits över hela världen gör att alla i Iran vet vem jag är. De har koll på mig och kommer jag tillbaka så kommer de garanterat att döda mig.

På frågan hur hon känner inför både sin egen, men även för iranska kvinnors situation, svarar Neda med gråten i halsen:

– När jag fick höra om vad som hänt Mahsa, och då jag själv vet hur kvinnor i Iran behandlas av polisen och regimen så brast det för mig. Den iranska polisen gör ingenting för kvinnor. Vi är inte värda någonting för dem och har inga rättigheter.

 

Experter: Kan bli en ”iransk vår”

 

Hur gick dina tankar när du klippte av dig håret?

– Mahsa är död och vi kan inte få henne tillbaka. Men i min situation, där jag befinner mig, så kan jag berätta för hela världen vilka problem som finns i Iran och hur det är att vara kvinna där. När jag demonstrerar så är jag en röst inte bara för mig själv, utan för alla världens iranska kvinnor.

– Att vara kvinna i Iran innebär att du helt saknar rättigheter.

Vad tänker du kring det som händer i Iran just nu?

– Jag gråter varje dag när jag ser bilder och filmer, och känner vad de känner. Människor dör varje dag men polisen gör ingenting åt det. De dödar människor.

– Det finns tusentals kvinnor som dödats i Iran men genom Mahsa fick världen se den iranska polisens rätta ansikte. De kan inte gömma sig bakom masken mer.  

”När jag demonstrerar så är jag en röst inte bara för mig själv, utan för alla världens iranska kvinnor”, säger Neda.

Drömmer om ett normalt liv

Hur ser du på möjligheterna till politisk förändring i Iran?

– Jag tror tyvärr inte att situationen för kvinnor kommer att bli bättre då den nuvarande regimen är jättehård, men jag hoppas att demonstrationerna kan visa på den här situationen och att det därigenom kan bli en förändring.

På frågan hur hon tänker inför framtiden beskriver Neda en stark rädsla.

– Jag är livrädd för både min och mina barns situation. Om vi utvisas så kommer de att döda oss. Så fort vi kliver av planet kommer polisen att ta oss. Jag vet vad som väntar oss. Samtidigt kommer jag fortsätta att demonstrera, visa mitt stöd och vara en röst för kvinnorna i Iran. Jag är inte rädd.

– Jag drömmer om att kvinnor i Iran ska få alla sina rättigheter och ett normalt liv.

Avslutningsvis berättar Neda att hon fyller år idag. 38 år. Men det blir inget firande.

– Jag vill inte fira eller ha någon fest. Jag vill bara be för att situationen för kvinnorna ska bli bättre. Det är det enda jag önskar mig. Först då kan vi fira.