M:s partisekreterare medger fel om bidragsråd

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2022-08-22

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har givit råd om hur större summor pengar kan doneras i valrörelsen utan att det blir offentligt.

I efterhand tillstår han att det var fel.

TV4:s Kalla fakta har tidigare avslöjat att fem av riksdagens åtta partier (S, M, L, KD och SD) är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering. Som en följd av granskningen har representanter för S och L petats respektive avgått.

I Moderaterna gav ombudsmannen Patrik Haggren råd om hur en gåva kan delas upp för att komma under redovisningsgränsen. ”Vi tar det här på mycket stort allvar. Vi kommer nu att se över riktlinjer och rutiner i vår insamlingsverksamhet”, skrev då partisekreteraren Gunnar Strömmer i en kommentar.

Men även Strömmer har givit råd om hur donationer kan ges utan att det blir offentligt, rapporterar Kalla fakta. I ett samtal där Kalla Faktas fiktiva givare efterfrågar anonymitet ger han tre tips, bland annat att ge stöd indirekt, till opinionsbildare som gynnar Moderaterna.

– Det finns en möjlighet att ge, att vara med och delfinansiera med 350 000 kanske, till en verksamhet som inte är knuten till oss på det sättet, men som ändå gör väldigt stor nytta för oss, säger Gunnar Strömmer till givaren.

På Kalla faktas fråga efter samtalet om hur lämpligt det är att han som partisekreterare sätter givaren i kontakt med projekt som gynnar Moderaterna tillstår han att det var fel.

– Vi ska inte ge några råd om hur människor ska ge. Det är en slutsats som vi har dragit.

Kalla fakta: Du menar att det var fel att prata med givaren på det här sättet?

– Jag tycker det var fel att prata med givaren på det här sättet.

Kalla fakta: Även av dig?

– Även av mig.

Sedan 2018 ska politiska partier redovisa alla bidrag som ges av privatpersoner eller företag. En givare får vara anonym om beloppet inte överstiger ett halvt basbelopp, 24 150 kronor.

Följ ämnen i artikeln