Miljöorganisationer överklagar slutförvar

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-04-29

Platsen vid Forsmark kärnkraftverk där SKB planerar att bygga slutförvaret för kärnavfallet från de svenska kärnkraftverken. Arkivbild.

En grupp miljöorganisationer begär att Högsta förvaltningsdomstolen ska göra en rättsprövning av regeringens beslut om slutförvar för kärnavfall. Beviskraven för säker förvaring är inte uppfyllda, anser de.

Regeringen fattade beslut om att tillåta förvar för utbränt kärnbränsle i Forsmark i Uppland och Oskarshamn i Småland, båda vid kärnkraftverk, den 27 januari i år. Tillstånden gavs enligt reglerna i miljöbalken och kärntekniklagen.

De sex organisationerna och föreningarna som nu begär en rättsprövning i högsta instans är Naturskyddsföreningen, Jordens vänner, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, Fältbiologerna samt Naturskyddsföreningens avdelningar i Uppsala län och Östhammar.

De anger åtta grunder för sin begäran om rättsprövning, men de hävdar också att ”vid en samlad bedömning måste de kvarstående osäkerheterna om kärnbränsleförvarets skyddsförmåga anses som betydande”.

De anför att frågan om korrosion av kopparkapslarna för avfallet inte är utredd tillräckligt. De anser att platserna för förvaren, både de delar som ligger i Oskarshamn och i Östhammar/Forsmark, är olämpliga eftersom de ligger vid Östersjön.