Barbro Westerholm överväger att lämna L: ”Ska sova på saken”

Pehrson efter kritiken: Alla kommer rösta för Kristersson

Publicerad 2022-10-14

Flera tunga namn inom Liberalerna går ut och kritiserar överenskommelsen mellan SD, M, KD och L.

Tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm, 89, överväger nu att lämna partiet.

– När det gäller sådana här frågor ska man sova på saken, säger hon.

Bara timmar efter att överenskommelsen mellan den tillträdande regeringen och Sverigedemokraterna presenterades protesterade flera Liberaler högljutt.

Tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm, 89, är mycket kritisk till det nya avtalet där SD har fått ett mycket stort inflytande. Westerholm är så pass besviken att hon nu överväger att lämna partiet.

– Jag var naiv nog att tro att SD inte skulle få så mycket inflytande. Nu måste jag tänka igenom vad jag som liberal ska göra nu.

Vad är det du behöver tänka igenom? Kommer du att lämna partiet?

– Ja det beror på hur det hela fortsätter framåt. Jag har lärt mig att när det gäller sådana här frågor ska man sova på saken. Utifrån det ställningstagandet måste jag fundera på hur jag som liberal ska agera i det här läget.

 

Lena Mellin: Låt er inte luras - Åkesson bestämmer

 

”Ett för högt pris”

Barbro Westerholm säger att hon trodde att överenskommelsen mellan högerpartierna skulle gå att leva med.

– Så blev det inte. Det här var ett för högt pris. Min utgångspunkt i politiken har alltid varit att utgå från de mänskliga rättigheterna och mot diskriminering i alla former. Detta avtalet går emot det.

Westerholm säger att hon är mycket kritiskt till den migrationspolitik som högerpartierna har kommit överens om. Hon påpekar att Sverige i flera hundra år har burits upp av människor som kommer från andra länder.

– Den här regeringsförklaringen andas att vi ska bli av med så många som möjligt. Jag kan inte ställa upp på det, förklarar hon.

Er tidigare partiledare Maria Leissner säger till SVT att hon grät när överenskommelsen presenterades, hur reagerade du?

– Jag blev bara chockad. Jag grät inte, men det kanske jag gör i natt, avslutar Barbro Westerholm.

Barbro Westerholm.

LUF: Rösta nej till Kristersson

Liberala ungdomsförbundet kräver att partiet röstar nej till Ulf Kristersson under statsministeromröstningen på måndag.

”Det är ett dåligt avtal. Tidöavtalet är ett frontalangrepp på rättsäkerheten. Liberalerna har lovat både Luf och väljarna att vara garanten för att en högerregering inte kantrar åt populismen. Det löftet har svikits i och med visitationszoner, anonyma vittnen och den dramatiska minskningen av kvotflyktingarna”, skriver förbundsstyrelsens ledamot Anton Holmlund i en kommentar till Aftonbladet.

Han fortsätter:

”Att hela den högerpopulistiska sfären firar är ett tecken på att Liberalerna förlorat förhandlingen. Det är tack vare LUF som Liberalerna finns kvar i riksdagen. Utan vårt slit hade de inte klarar spärren. Vi kräver bättre betalt.”

Luf-ledamoten Anton Holmlund.

Kan stoppa förslagen

Även det liberala socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson, är kritisk. I en intervju med DN hävdar han att priset för att sitta i regering blev högre än väntat.

Kort därefter flaggade riksdagsledamöterna Anna Starbrink och Lina Nordquist för att de tänker stoppa regeringsförslaget om ett nationellt tiggeriförbud.

”Jag kan leva med en utredning, men är mot tiggeriförbud innan jag ser övertygande fakta för att det skulle hjälpa någon”, skriver Lina Nordquist till Aftonbladet.

Lars Leijonborg.

 

Så blir din ekonomi med nya regeringen

 

Lars Leijonborg var partiledare för dåvarande Folkpartiet mellan åren 1997 och 2007. När Aftonbladet frågar Leijonborg vad han tycker om överenskommelsen suckar han innan han ger ett svar.

– Jag tycker att det är bra att Sverige får en ny regering och utfallet var väl ganska väntat. Det har blivit kompromisser som jag inte tycker är bra till alla delar. Men de kompromisserna var nödvändiga för att nå en uppgörelse.

Vilka kompromisser gillar du inte?

– Jag kanske inte behöver gå in på det. Men jag kan säga så här. Jag hade hoppats på att Sverige inte hade slagit in på vägen att skära på biståndet.

Partiledare Johan Pehrson.

Pehrsons löfte: Alla kommer rösta för Kristersson

L-ledaren Johan Pehrson försvarar överenskommelsen och tillbakavisar kritiken. I SVT:s Aktuellt lovar han att alla L-ledamöter kommer rösta för M-ledaren på måndag.

– Jag vet, för vi har bestämt, och jag förutsätter att man håller i det, att alla ledamöter i vår riksdagsgrupp kommer rösta ja till Ulf Kristersson, en ny liberal borgerlig regering, men också då att vi stödjer och hedrar avtalet – även om det finns saker där som vi alla kan tycka borde ha sett annorlunda ut, eller på många håll väldigt annorlunda.