Nu kläcks nya ungar – så försvarar du dig mot attackerande fiskmåsar

Publicerad 2023-04-29

Attackerande fiskmåsar som går till attack och stjäl mat.

Problemet är återkommande och nu är häckningsperioden för måsarna igång.

– De väntar ofta en stund tills folk gått en bit bort, då det är lättare att slå till när folk är ensamma, säger Tom Arnbom, expert på Världsnaturfonden.

Våren betyder inte bara varmare väder och ljusare dagar. Det är även häckningsperioden för fiskmåsar. Runt april och maj till slutet av juli börjar processen där nya fiskmåsungar kläcks. Något som skapar både problem och obehag.

– Det blir oftast problem med måsarna, de kan attackera människor om man kommer för nära ungarna, säger Tom Arnbom, expert på Världsnaturfonden.

Skyddar sina ungar

Måsarna går till attack för att skydda sina ungar. Vanligtvis är det inte några problem då ungarna brukar bo högt upp.

– Men när ungarna dyker upp där de inte borde vara, då kan det bli problem. Folk kan bli attackerade och nerbajsade, säger Tom Arnbom.

Förutom att skydda ungarna, finns det även andra tillfällen då det kan bli obehagligt att råka på en fiskmås. En del måsar har lärt sig att stjäla mat.

– De har lärt sig att ta glass ur handen på folk i kiosker. De väntar ofta en stund tills man går en bit bort då det är lättare att slå till när folk är ensamma. Det har framförallt hänt i Stockholm, men det händer nog även på andra håll i landet också, säger Tom Arnbom.

Tom Arnbom, expert på Världsnaturfonden menar att attackerande måsar är ett återkommande problem.

Så försvarar du dig

Skulle en mås dyka ner från skyn mot dig eller din glass finns det ett enkelt knep för att försvara sig.

– Håll upp en tidning, en pinne eller vad som helst ovanför dig. Måsarna går alltid på det som är högst, säger Tom Arnbom.

Problemen med attackerande måsar är ett återkommande problem som dyker upp varje år menar Tom Arnbom.

– Människor blir ju rädda, det är ju läskigt när de går till attack.

Kan behöva spärra av områden

Om möjligt är det bästa sättet att flytta på ungarna, upp på tak eller liknande där de trillat nerifrån. Men det är inte alltid helt enkelt.

– Man kan be om hjälp från någon som har en stege. Om de inte är ett så högt tak kan man försiktigt lägga tillbaks dem. Samtidigt kan de trilla ner från ett sexvåningshus, då är det inte så lätt, säger Tom Arnbom.

Skulle ett par ungar slå sig ner på en gård eller liknande kan dock andra metoder behöva användas.

– Är det en riktig kris kan man behöva spärra av ett område, då får ungarna vara där i några veckor tills de kan flyga. Då är problemet borta, säger Tom Arnbom.

Följ ämnen i artikeln