Ungdomsförbund hotar hoppa av Folk och försvar – efter bråk om Iran

Publicerad 2022-12-16

Rouzbeh Parsi.

Flera ungdomsförbund hotar med att hoppa av rikskonferensen Folk och försvar.

Orsaken är bråk kring deltagaren och Iran-experten Rouzbeh Parsi som anklagas för att gå regimens ärenden.

– Som förbundsordförande för MUF så är det min uppfattning att man inte ska dela scen med lobbyister för en mördarregim, säger Douglas Thor.

Rouzbeh Parsi är programchef vid Utrikespolitiska institutet – men har på senare tid angripits allt hårdare för att landa i slutsatser som går i linje med den iranska regimens.

När årets program för den prestigefyllda rikskonferensen Folk och försvar släpptes stod det klart att han bjudits in för att tala om Irans sanktionspolitik vilket väckt debatt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hölls ett styrelsemöte i Folk och försvar i går där diskussionen gick het – och flera centrala medlemsförbund hotade med att hoppa av rikskonferensen om forskaren fortsatt ingår i programmet. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns bland kritikerna ungdomsorganisationerna MUF, LUF, Grön ungdom, SSU, KDU, men även arbetstagaroganisationen LO.

”Springer ärenden åt Iran”

Den nyvalde MUF-ordföranden Douglas Thor, som finns med på en programpunkt, säger till Aftonbladet att han kommer att hoppa av om inte Rouzbeh Parsi plockas bort från.

– Jag är i grunden emot en cancel-kultur men det här är något helt annat. Det handlar inte om att tysta oliktänkande utan det handlar om någon som springer ärenden åt Irans regim.

 MUF-ordföranden Douglas Thor.

Douglas Thor säger att han hoppar av Folk och försvar om programpunkten med Rouzbeh Parsi står kvar.

Kan du delta om han finns kvar på programmet? 

– Nej.

– Som förbundsordförande för MUF så är det min uppfattning att man inte ska dela scen med lobbyister för en mördarregim, säger Douglas Thor.

Även Grön ungdoms språkrör Aida Badeli är mycket kritisk.

– Att ta in en så kontroversiell person som Rouzbeh Parsi tycker jag är respektlöst mot alla de unga i Iran som kämpar för sin frihet just nu.

Hon säger att han saknar trovärdighet i att prata om sanktion och deras inverkan.

– Det är tydligt att han under flera års tid har drivit en linje som framför allt gynnar den iranska regimen och inte det iranska folket. Det iranska folket vill ha förändring, de vill inte ha kvar regimen. Samtidigt säger Rouzbeh Parsi, som säger sig vara Irankännare, hela tiden att man kan förändra inifrån och att man kan förändra regimen.

Grön ungdoms språkrör Aida Badeli.

Kan ni delta i Folk och försvar som det ser ut nu?

– Vi kommer inte medverka, säger Aida Badeli.

Utöver flera ungdomsförbund har i veckan även tidigare socialförsäkringsministern, numera riksdagsledamoten, Aradalan Shekarabi (S) och riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) meddelat att de kommer att bojkotta Folk och försvar på grund av bokningen.

Rouzbeh Parsi uppger att han inte tycker kritiken är särskilt konstruktiv eller meningsfull.

”Konferenser och seminarier är ett par av de mötesplatser där  det demokratiska samtalet sker. Det står var och en fritt att delta i dem eller avstå, men det är inte särskilt konstruktivt eller meningsfullt att försöka hindra andra från att delta”, skriver han i ett sms.

Parsi: Inga bevis

Om anklagelserna skriver Rouzbeh Parsi:

”Ingen av dem som anklagar mig framför några bevis. Det är för att anklagelserna saknar helt grund och är rena lögner. Det är ett försök att svärta ner mitt namn och hindra mig från att delta i det demokratiska samtalet”, skriver han och fortsätter:

”Det här handlar inte om den islamiska republikens övergrepp - som jag vid flertalet tillfällen beskrivit och tagit avstånd ifrån, senast vid panelsamtalet den 6 december”.

Aftonbladet har sökt Maud Holma von Heijne, generalsekreterare på Folk och försvar, för en kommentar.