Vansinnesförarens egna ord om dödsolyckan: Förstört mitt och andras liv

Publicerad 2023-10-30

Han ska ha druckit minst tio starköl på bara fyra timmar – sedan dödades en 16-årig pojke under vansinnesfärden.

Mannen i 40-årsåldern uppges ha medgivit omständigheterna där vittnen uppger att han kört ”som en blådåre”, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– Det är fruktansvärt. Jag har förstört hela mitt liv. Det är så jag känner. Och förstört för andra också, säger mannen i förhör.

Samstämmiga vittnesuppgifter gör att polisens bild av vansinnesfärden tydliggörs.

Det vita fordonet som i fredags kväll mejade ner ett par ungdomar på Nockebybron i Stockholm framfördes på ett extremt vårdslöst sätt och orsakade tragedi och förödelse.

– Han körde som en blådåre överallt, han körde helt galet, säger ett vittne i förhör, enligt Aftonbladets uppgifter.

Vittnet ska ha ådragit sig nackskador efter att ha suttit i en bil som mannen i 40-årsåldern misstänkts ha krockat in i.

En 16-årig pojke på en moped dog efter olyckan på Nockebybron.

Det skedde vid 21.55 -tiden i fredags kväll. Drygt 20 minuter tidigare krockade mannen med det unga paret som körde moped över Nockebybron.

Ett vittne berättade senare för polisen:

– Jag kom över Nockebybron i cirka 70 km i timmen när jag blev omkörd av en vit suv som körde 150 till 200 km i timmen enligt min uppfattning. Vi var ensamma på bron, jag och den vita suven. Jag blev arg och tutade eftersom den körde så fort, säger vittnet.

I mannens bil hittades ölburkar.

Flög tiotal meter

Hon såg sedan hur bilen fortsatte gasa i vänsterfilen för att köra om mopeden, när det blev ett möte med en annan bil. Suven svängde då tillbaka in i högerfilen – och rakt in i mopeden med ungdomarna.

– Kropparna kastades upp på cykelbanan på höger sida om vägen. Mopeden och delar av den fortsatte rulla framåt såg det ut som.

Polisen: Hur långt flög kropparna?

– Jag vet inte, tio meter kanske. Moppen körde på körbanan och personerna landade på cykelbanan.

Blommor och ljus på bron där pojken och flickan blev påkörda.

Den 16-årige pojken ska ha dött omedelbart i olyckan, medan den 15-åriga flickan fördes allvarligt skadad till sjukhus. Enligt åklagare Josefine Dahlqvist är hennes tillstånd inte livshotande.

Ett vittne som kört i motsatt riktning och såg olyckan från andra hållet ger en liknande bild av vansinnesfärden:

– Den körde om en bil och sen körde den hastigt tillbaka in i sitt körfält. Då hamnade den bakom moppen. Den fortsatte att köra. Den försökte inte ens bromsa verkade det som, som att den inte ens sett mopeden. Det smällde ganska fort efter när han kommit in i sin fil bakom mopeden.

”Det var fullt med ölburkar i framsätet”, säger en av väktarna som grep mannen.

Vittnet uppfattade också föraren som en ”jävla blådåre” och beskriver hur det blixtrade till vid olyckan:

– Varför körde han så fort, varför gör han en sådan omkörning, tänkte jag. Jag tänkte att han inte skulle hinna bromsa. Kände att det där kommer att gå åt helvete.

Vansinnesföraren ska därefter ha kört vidare mot Ekerö där han krockade med ett flertal bilar till innan färden slutade när han blev stoppad bakom en buss han kört in i när ett par väktare spärrade körvägen.

Skador på mannens bil efter olyckan.

– Föraren var jättefull och det var fullt med ölburkar i framsätet, säger en av väktarna som grep mannen.

När väktarna försökte öppna bildörren ska mannen ha skrikit: ”Vad fan vill du?”. När de försökte handfängsla honom krängde och spände han kroppen.

I lördags förhördes mannen själv. Enligt Aftonbladets uppgifter erkände han då rattfylleri och ”de faktiska omständigheterna”. Däremot ville han då inte erkänna brott då det ”var svårt att ta ställning till i nuläget”, enligt mannen.

Ljus tända på platsen där olyckan inträffade.

”Förstört för min familj”

I förhöret säger mannen att han blev bländad när han körde in i mopeden, men samtidigt minns han inga detaljer från de många olyckor han orsakade.

Han ska ha druckit minst tio stora öl och besökt ett hotell i Alvik där han druckit innan han bestämde sig för att köra hemåt.

– Jag åkte den vanliga vägen. Jag körde över Nockebybron helt enkelt och blev bländad helt enkelt. Så körde jag på den där mopeden. Sen kommer jag inte ihåg så mycket mer för jag blev så chockad av den här händelsen, säger mannen i förhör.

På frågan om hur han upplevde sin egen körning fram till olyckan beskriver han den som ”okej”.

– Under de förhållanden att jag var berusad så tycker jag att det var en bra körning, säger mannen, som sedan inte minns resten av färden.

När han får möjlighet att tillägga något efter förhöret beklagar han sig.

– Det är väl bara mer att det här inte är mitt stoltaste moment i livet. Jag har otrolig ångest för det här och kan inte göra det ogjort. Jag kommer få leva med det här i resten av mitt liv. Jag har förstört för min familj och andra familjer, säger mannen i 40-årsåldern.

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln