Läkaren stack fel – 20 gånger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-02

Sofia fick en mardrömsförlossning

Sofia Tell, 31, hade haft förlossningsvärkar i nästan ett dygn.

Hon skulle äntligen få bedövning.

Men läkaren stack fel – 20 gånger.

Gravid igen Sofia Tell blev inte avskräckt av mardrömsförlossningen. Lagom till påsk ska Alva få ett småsyskon på samma sjukhus. ”Efter min anmälan till Patientnämnden har de säkert lärt sig” säger hon.

Alva, 1,5 år, skuttar runt i familjen Tells villa i Hölö, söder om Stockholm. Lyckligt omedveten om de dramatiska omständigheterna när hon kom till världen.

Den 26 augusti 2006 kallades en narkosläkare till förlossningsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Lustgasen hjälpte inte. Jag hade inte tänkt mig en epiduralbedövning, men jag hade så mycket värkar, säger mamma Sofia Tell.

Hon fick en lokalbedövning i ryggen. Sedan skulle läkaren sticka in en nål mellan två av hennes ryggkotor, för att därefter kunna föra in en slang med bedövningsmedel i utrymmet.

Träffade inte rätt

Men han lyckades inte träffa rätt med nålen.

– Det gjorde skitont. Han kom åt nerver, ställen som inte var lokalbedövade, säger Sofia.

Trots att hon klagade och barnmorskorna undrade varför det tog så lång tid, fortsatte läkaren att sticka gång på gång. Pappa Conny, 43, räknade till sammanlagt över 20 stick innan läkaren träffade rätt.

– Det tog 45 minuter innan bedövningen var på plats. Och nästa dag hade jag väldigt ont i ryggen, säger Sofia.

Kan få nervskador

Som tur är gick smärtan över efter några veckor. Har man riktig otur kan ett felstick innebära nervskador.

Sofia anmälde händelsen till Patientnämnden.

–Jag fick en ursäkt från ansvarig narkosläkare, men jag tyckte inte att det var tillräckligt. Jag skrev tillbaka och nu har jag fått som svar att sjukhuset har ändrat rutinerna. Det är bra, säger hon.

De nya rutinerna innebär att hjälp ska tillkallas efter ett par stickförsök. Nyutexaminerade läkare ska också bara få lägga epiduralbedövning på förlossningen efter att de lagt ett antal godkända bedövningar på operation.

– Det kan vara svårt att få nålen på plats. Men efter två, tre försök ska man kalla på någon annan. Vi är vaksamma så att det här inte händer igen, säger Lennart Nordström, chef för kvinnokliniken på Karolinska.