Mysteriet med kattparasiten kan vara löst

Publicerad 2017-12-11

Du kanske har hört talas om kattparasiten? En parasit som tar sig in i människors hjärnor och kan vara livshotande.
Nästan var femte person i Sverige bär på smittan.
Men forskarna har inte vetat hur parasiten gör för att ta kontroll över våra celler – förrän nu.

I Sverige bär nästan var femte person på kattparasiten.

Toxoplasma gondii är det som kallas för kattparasiten. En parasit som tar sig in i människors hjärnor för att sedan ta kontroll över våra celler. Det som händer då är att vi får en infektion som heter toxoplasmos.

I Sverige bär nästan var femte person på den smittan. Men hos de flesta är symptomen lätta. Däremot så kan smittan vara livshotande för personer med nedsatt immunförsvar och även för ofödda foster.

Hur sprids kattparasiten?

Vi kan bli infekterade av kattviruset på flera sätt. Infektionen kan bland annat spridas via kött som inte är tillräckligt lagat och vid kontakt med kattavföring. Det som händer då är att parasiten hamnar i våra magar och tar sig på sätt via tarmväggen in i våra celler.

Hur kattparasiten bär sig åt för att ta sig in i våra hjärnor har varit okänt. Men nu har forskare vid Stockholms universitet gjort ett genombrott.

Forskarna har hittat svaret på kattparasitens beteende

– Vi har avkodat hur parasiten bär sig åt för att ta över kontrollen av immunceller, det vill säga omvandla dem till rörliga ”zombier” som sprider parasiten i kroppen, säger Antonio Barragan, professor vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Det som händer är att immuncellerna blir ”trojanska hästar”. De ger ifrån sig ett ämne som heter GABA. Genom det kan de sedan röra sig för att sprida infektionen i våra kroppar.

Genombrottet kan leda till ny behandlingar

Forskarna har efter resultaten sett att medicin kan hindra parasitens spridning.

– Det fiffiga i det hela är att signalen kan hämmas med vanlig blodtrycksmedicin. När möss fick medicinen hämmades parasitens spridning. Vi vill inte säga att man kan bota toxoplasmos med blodtrycksmedicin, men vi har upptäckt en ny signaleringsväg i immunceller som är kopplad till deras rörlighet och som parasiten utnyttjar på ett mycket smart sätt, säger Antonio Barragan.

Nu hoppas de att den nya informationen ska kunna hjälpa dem att behandla kattparasiten.

– På längre sikt kan det hjälpa oss att utveckla riktade behandlingar mot infektionen, säger professor Antonio Barragan.