Löfven om arbetsplatsolyckan: Det är en tragedi

Uppdaterad 2014-11-06 | Publicerad 2014-11-05

Stefan Löfven

Stefan Löfven är tagen av den tragiska dödsolyckan på en byggarbetsplats i Hjorthagen i går.

Statsministern vill se ökade satsningar på arbetsmiljö – och en nollvision mot dödsolyckor på jobbet.

– Det är en tragedi och vi tänker främst på de anhöriga. Men det är också viktigt att vi får reda på var bristen ligger, säger han.

På tisdagen omkom två personer och en tredje skadades allvarligt vid en byggarbetsplats i Hjorthagen när en värmesköld på 50 ton föll i marken.

Stefan Löfven (S) uttalar sig nu för första gången om det som hänt.

– Det är fruktansvärt att två människor går till arbetet och inte kommer hem. De var säkert väntade och efterlängtade och så kommer de inte hem, säger statsministern.

– Det är en tragedi och vi tänker framför allt på deras anhöriga i denna situation. Men det är också viktigt att få reda på vad bristen ligger i.

Vill ha nollvision

Stefan Löfven framhåller att det pågår tre parallella utredningar av vad som skett och vad förklaringen till olyckan är: Företagets, polisens och arbetsmiljöverkets.

– Vi får avvakta dem och se vad de kommer fram till och kan få för konsekvenser, säger han.

Därefter tillägger han dock att han, liksom arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), vill se en ökad satsning på arbetsmiljöarbetet i Sverige. Löfven framhåller bland annat regeringens budgetsatsning med hundra miljoner extra per år till Arbetsmiljöverket som en väg dit. Men han vill också se en nollvision mot dödsolyckor på jobbet, enligt det förslag Ylva Johansson presenterade på tisdagen.

– Det är uppenbart att det behövs, säger Löfven.

”Förra regeringen rustade ner”

Statsministern lägger en del av skulden för att arbetsmiljöarbetet i dag brister på arbetsplatserna på den tidigare Reinfeldt-regeringen.

 – Den förra regeringen rustade ner Arbetsmiljöverket för mycket. Vi har påtalat hela tiden att du måste ha ett ständigt pågående arbetsmiljöarbete, säger Löfven.

Men Stefan Löfven påpekar också att det krävs en översyn av hela kedjan på landets arbetsplatser, med entreprenörer och underentreprenörer.