Nu försöker SD tona ned hoten

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-10-11

Inget parti är utsatt för så många hot.

Inget parti har heller klagat så mycket på att ingen bryr sig om hoten mot dem.

Men plötsligt vill Carina Herrstedt, ordförande för SD:s kvinnoförbund, inte prata om problemet.

Krossade fönster, yxor i ytterdörren, kränkande samtal och mejl. Flera SD-kvinnor har för Aftonbladet berättat om trakasserier som de har varit utsatta för under årens lopp, vilket också är en av anledningarna till att relativt sett få kvinnor engagerar sig i partiet, enligt Carina Herrstedt.

För två år sen var hon med och skrev en debattartikel där hon krävde hårdare tag mot de som hotar politiker. Så sent som i mars i år, i samband med näthatsdebatten, undertecknade tre andra framträdande SD-kvinnor en annan artikel med rubriken "Hycklande medier förringar näthatet som drabbar oss i SD".

"Man är misstänksam mot media"

Men Carina Herrestedt är skeptisk till att Aftonbladet tar upp frågan nu.

– Jag är sverigedemokrat, man är misstänksam mot media, så är det ju. Det är klart att jag blir fundersam när du ringer mig nu, när vi är mitt i processen att leta kandidater som ska ställa upp i valen nästa år, säger hon.

–Det är dubbla känslor inför att prata om det här. Jag vill inte tona ner problematiken, men jag uppfattar som att det överlag har blivit bättre de senaste åren. Värst var det i samband med att vi bildade SD-kvinnor 2010 och under 2011. Det kändes som ett försök att stoppa kvinnoförbundet från att få fäste, säger Carina Herrstedt.

Lugnare i Skåne

Landskrona, där hon bor, är ett av SD:s starkaste fästen, hennes parti är numera "accepterat" och det är inte är svårt att få kvinnorna att engagera sig där.

En annan som talar om "Skåneeffekten" är Therese Borg, tidigare vice ordförande i SD-kvinnor. Under tiden hon bodde i Sörmland klottrade någon "här bor rasisten Therese Borg", på hennes fasad efter en flygbladsutdelning, hon har fått fönstren krossade och blivit trakasserad via internet och fått hotbrev. Men sen hon flyttade till skånska Klippan för ett år sedan har trakasserierna helt upphört.

"Det var ett helvete"

– Det var ett helvete. Jag var ensamstående när det här pågick och ibland frågade jag mig "kan jag utsätta mitt barn för det här", säger Therese Borg.

Vissa har tvivlat på hennes och de andra partikamraternas berättelser, inte minst sedan det avslöjats att en annan SD-medlem själv blev misstänkt för att försökt sätta eld på sin lägenhet.

– De som säger det har inte sett mina räkningar, säger Therese Borg.

Kristina Winberg, är aktiv i Jönköpings län. Hoten mot henne följde samma mönster som i Therese Borgs fall. 

"Afa ser dig"

Hennes dörrar och fönster blev attackerade med yxor, hon har haft färgbomber kastade på sitt hus, "AFA ser dig Kristina", klottrades på hennes fasad.

– Alla anmälningar har lagts ned i brist på bevis. Men jag vill framhålla allt stöd från partiet. Jag har bland annat fått pengar ur vår egen solidaritetsfond för att bekosta reparationer på huset jag bor i, säger Kristina Winberg.

Aftonbladet har tagit del av ett 50-tal polisanmälningar som partiet har gjort genom åren. Mörkertalet är mycket stor, enligt partiets säkerhetsavdelning. Ett fåtal har lett till att någon har blivit dömd.

Sexistiska kränkningar är inte heller ovanliga.

– En partikollega fick höra att hon är "jävla sugga som borde straffknullas". Det är väldigt mycket hot om sex, vilket är oerhört typisk. Det blir en sjuk penisdyrkan av det hela, säger Hanna Wigh, ordförande i SD i Skaraborg.

Hoten har minskat

Hon har ingenting emot att det skrivs om trakasserier mot henne och hennes kollegor. Tvärtom. Men även Hanna Wigh berättar att hoten har minskat på senare tid.

– För bara några år sedan gick vi alltid i samlad trupp när vi skulle någonstans. Nu har jag ett kansli i Falköping och dörren är alltid öppen.

Hon vill inte heller kännas vid beskrivningen om att kvinnorna har svårt att ta sig fram inom SD.

– Det beror på var du är. Här i Skaraborg är det rena syjuntan, tjejer styr allt, alla ordföranden i lokala föreningar är kvinnor. Snart måste vi börja kvotera in män, säger Hanna Wigh.

Följ ämnen i artikeln