Trafikverket: Åk inte ut i trafiken

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-01-19

Inträffat 50-tal olyckor i Skåne bara under söndagen

Kaosvädret väntas fortsätta i Skåne i dag.

Trafikverket varnar folk för att ge sig ut i trafiken:

– Vädret kommer att fortsätta i den här stilen med eventuellt lite starkare vind, säger Peter Lantz, vägtrafikledare.

Flera fordon har fastnat i snön på vägarna i södra Sverige under lördagen. På väg 118 utanför Kristianstad var det så pass illa att även plogbilar och räddningsfordon körde fast under söndagskvällen.

Även plogbilen hade svårt att ta sig fram för att det stod fullt med bilar längs med vägkanten.

En av Skånetrafikens bussar kanade av väg 111 utanför Domsten i Höganäs. En person skadades lindrigt och räddningstjänsten delade ut filtar till de tiotal passagerarna. Vägen öppnades först efter två timmar.

– Det är väldigt halt på platsen, säger Marie Persson, Skånepolisens presstalesperson.

Väglag växlar snabbt

Det är kraftig snödrev och halt i framför allt södra Halland och norra och mellersta Skåne.

Det har inträffat ett 50-tal trafikolyckor i Skåne bara under lördagen, enligt Skånepolisen. Jämfört med sex stycken förra söndagen.

Trafikverket varnar nu trafikkanterna.

– Man får räkna med drivor. Det blåser så pass bra, säger Emma Andersson, vägtrafikledare i området syd.

Storleken på vägarna spelar ingen roll. Det är lika stor risk överallt för att fastna i snön.

– Plogbilarna har kört kontinuerligt under ett dygn. Vi har haft flera olyckor på E6. Vi plogar och det blåser upp ny snö. Vi plogar och det blåser upp ny snö. Så håller det på, säger Emma Andersson.

Hon uppmanar trafikanter att ta det lugnt.

– Helt plötsligt är det barmark och sen blåser det upp en driva. Så är det även på det stora vägnätet. Man får räkna med att det finns en driva längre fram, säger hon.

”Ta med extra kläder”

Trafikverket uppmanar förarna i stället för att stanna hemma om det går.

– Man ska ta det försiktigt. Om man måste ut, välj det större vägnätet, men det kan vara problem även där. Ha med extra vinterkläder och en spade så att man är beredd att skotta sig loss. Det kan bli rätt kallt snabbt. Om man inte måste ge sig ut tycker jag att man kan stanna hemma.

I över ett dygn har det blåst i samma riktning. Det har inte kommit någon ny snö att tala om men den som ligger på marken ställer till det desto mer.

– Så länge det finns snö och blåser kommer det att blåsa över vägarna. Trots att vi plogar dygnet runt och har satt in större insatser. Det är ett problem.

Ska fortsätta i morgon

Enligt trafikverket tros även ovädret fortsätta under måndagen och varningen kvarstår även då.

– Vädret kommer att fortsätta i den här stilen med eventuellt lite starkare vind. Det är inte bra så klart. I stort sett hela Skåne är drabbat men det är allra värst i nordväst, norr om Helsingborg, säger Peter Lantz, vägtrafikledare vid Trafikverket syd.

Skånetrafiken rekommenderar resenärerna att vara ute i extra god tid i morgon. Än så länge har inga avgångar ställts in på vare sig stadsbussar, regionbussar, Pågatåg, Öresundståg SJ eller serviceresor.

– Vi får se vad som händer under natten. Om det har snöat i natt och blir väldigt halt kan man behöva lite extra tid på sig i morgon. Räkna med att det kan bli en del problem i busstrafiken, säger Camilla Bunke på Skånetrafikens pressjour.

Följ ämnen i artikeln