Skotten i Linköping fångades på film – polisen vädjar om fler tips

Uppdaterad 2021-08-07 | Publicerad 2021-08-06

En pojke sköts till döds i Linköping på torsdagen. Ytterligare en pojke vårdas på sjukhus för kritiska skador.

Polisen har säkrat bevisning som är av betydelse för utredningen – bland annat en övervakningsfilm.

– Vi har delar av händelseförloppet på film, säger Ann-Christine Rehnström, lokapolisområdeschef i Berga i Linköping.

Det första larmet kom in till polisen vid 19.05 på torsdagen. Flera personer larmade om en skottlossning vid Berga centrum i Linköping.

När polisen kom fram till platsen hittade polisen två pojkar, 15 respektive 16 år gamla, skjutna.

De båda skjutna är kända av polisen sedan tidigare och polisen skrev tidigt: ”Vi kan anta att händelsen ikväll skett i en gängbrottsrelaterad kontext.”

En av pojkarna har dött av sina skador, meddelade polisen på fredagseftermiddagen. Den andre pojken vårdas på sjukhus med kritiska skador.

Polisen utreder nu ett fall av mord och ett fall av mordförsök. De har även inlett en så kallad ”särskild händelse” för att frigöra resurser till utredningen.

Ingen person har gripits.

”Delar av händelseförloppet på film”

Polisen ska nu hålla en mängd vittnesförhör.

– Det pågår ett intensivt utredningsarbete för att se om vi kan identifiera en eller flera gärningsmän. Vi försöker att jobba brett, säger Ann-Christine Rehnström.

Bland annat arbetar polisen med att säkra bevisning som kan leda utredningen framåt. En viktig pusselbit är till exempel en övervakningsfilm.

– Vi har haft kriminaltekniker på plats som har fångat upp en hel del vittnen, vi har även övervakningskamera i Berga centrum och går igenom material. Delar av händelseförloppet har vi på film, säger Ann-Christine Rehnström.

Hon berättar att bevisningen från filmen är viktig.

– Jag skulle säga att det är väldigt viktigt. Övervakningskameror är en av flera delar som vi behöver för att hitta rätt i utredningen. Vi har börjat kolla på filmerna men det finns ganska mycket information att hämta in för oss och vi är ganska tidigt i utredningen, säger Ann-Christine Rehnström.

Avspärrningar vid Berga centrum i Linköping där två tonårspojkar skottskadades på torsdagskvällen.

Vill ha tips från allmänheten

Under hela fredagen kommer polisen att vara på plats vid Berga centrum tillsammans med kommunens resurser. Polisen vädjar även till allmänheten att lämna tips om man har uppgifter.

På fredagsförmiddagen hade ännu ingen gripits. Polisen söker även efter minst en en gärningsperson.

– En person har har lämnat platsen. Det var en mörklädd person som var maskerad och han eller hon lämnade på någon form av fordon, cykelmoped eller elscooter, säger Ann-Christine Rehnström.

Följ ämnen i artikeln