Nordkorea medger femte kärnvapenprov

Uppdaterad 2016-09-20 | Publicerad 2016-09-09

Natten mot fredag kom uppgifter om ett kraftigt skalv i Nordkorea, nära den plats där landet tidigare bedrivit kärnvapentest.

Landet uppger i ett uttalande att man utfört ett kärnvapentest för att möta ”amerikansk aggression”, skriver AP.

Sydkoreas premiärminister har kallat till krismöte.

Händelsen ägde rum klockan 9.30 lokal tid, strax före klockan 03 svensk tid, enligt nyhetsbyrån Reuters. Magnituden på den seismiska aktiviteten var 5,3 och ska ha inträffat mycket nära jordytan, uppger den amerikanska geologiska myndigheten USGS. Naturliga jordskalv inträffar djupare ner, så misstankarna uppstod tidigt om att det var en kärnvapensprängning.

Epicentrum uppges vara 18 kilometer nordöst om Sungjibaegam i Nordkorea. Enligt Yonhap nära Punggye-ri, den militärbas där landet tidigare utfört kärnvapenprov.

Har erkänt test

Den nordkoreanska regimen bekräftade själva tidigt att man genomfört sitt femte kärnvapentest. En amerikansk expert bedömer att bomben är något kraftigare än den USA släppte över Nagasaki 1945.

Provsprängningen ska ha varit ”en succé” och uppger att det varit ett led i att utveckla landets nukleära vapenarsenal, enligt dess statliga tv. Testet visar att man är redo att slå tillbaka om man provoceras av sina fiender, uppger man i tv-inslaget, enligt AP. Där nämns också att man har för avsikt att fortsätta utveckla kvaliteten och kvantiteten på sin kärnvapenarsenal.

En regeringskälla uppger till den sydkoreanska nyhetsbyrån att det finns en stor möjlighet att Pyongyang genomfört ett nytt kärnvapenprov för att fira 68-årsdagen av den kommunistiska regimen i Nordkorea.

2006 provsprängde Nordkorea sitt första kärnvapen och i januari i år genomfördes det senaste kärnvapentestet.

FN har sedan 2006 haft sanktioner mot den nordkoreanska diktaturen på grund av kärnvapenprov och robotuppskjutningar. Så sent som i mars röstade ett enhälligt säkerhetsråd för utvidgade sanktioner mot landet, vilka beskrivits som de tuffaste på två decennier.

USA:s utrikesminister John Kerry har vid en pressträff uppgett att han är bekymrad över utvecklingen i Nordkorea. Efter ett möte i Geneve med sina ministerkollegor från Japan och Sydkorea uttalade sig Kerry och uppgav att ”vi alla delar oron”, och att man undersöker exakt vad som inträffat.

Krismöte tillkallat

I samband med omröstningen i våras kallade Sydkoreas utrikesminister Yun Byung-se Nordkorea för en ”serieförbrytare”, med hänvisning till att landet gång på gång genomför nya uppskjutningar. Bara de senaste månaderna har Nordkorea vid flera tillfällen avfyrat långdistansmissiler. Senast under G20-mötet i Kina som hölls i början av veckan då tre ballistiska robotar avfyrades från landets östkust.

Med anledning av fredagens misstänkta kärnvapenprov har Sydkoreas premiärminister Hwan Kyo-ahn kallat till krismöte, uppger Yonhap.