Orolig för ditt jobb? Så kan du må bättre

Uppdaterad 2017-11-15 | Publicerad 2016-01-25

Ny forskning visar: Rädslan sprids bland kollegor

Lena Låstad, forskare och doktor i psykologi, tycker att de som är oroliga tjänar på att ta reda på mycket fakta om läget. 
Foto: CAROLINA BYRMO

Rädd för att bli av med jobbet? Du är inte ensam.

Otrygghet på arbetsplatsen smittar, visar ny forskning.

Men det finns sätt att må bättre.

Tiden där människor jobbade hela livet på samma ställe och belönades med guldklocka kommer allt längre bort. De fasta jobben ger vika för kortare och lösare anställningsformer, visar en rapport av Internationella arbetsorganisationen (ILO).

Otryggheten i arbetslivet blir allt större - och det gäller även för dem med fast arbete.

Rädslan sprids

En ny avhandling visar att otryggheten sprider sig mellan kollegorna:

– Det här är inte enbart en individfråga, utan påverkar även den som sitter säkert själv. Oroskänslorna gör att trivseln blir sämre, säger Lena Låstad, doktor i psykologi vid Stockholms universitet.

Rädslan kan bero på omorganisationer, neddragningar eller förändrade arbetsuppgifter, till exempel.

– De som oroar sig skattar sin hälsa sämre. De känner att kraven blir högre och risken för utbrändhet ökar. Otryggheten påverkar också privatlivet negativt: Man tar med sig tankar på arbetet hem eller börjar jobba över för att göra sig oumbärlig. Dessutom kommer oron för försörjningsansvar, som att man kan bli tvungen att flytta.

– Det handlar om att förlora kontrollen över sitt arbetsliv.

Om det är lätt eller svårt att få ett nytt jobb påverkar också:

– Den som känner att det är enkelt att hitta ett likvärdigt jobb blir inte lika stressad.

Innebär tillfälliga jobb mer rädsla?

– Inte alltid. Den med fast jobb kan känna sig otrygg, medan en med visstidsanställning kan tycka att det är roligt. Men studier visar att de allra flesta - även unga - allra helst vill ha ett fast jobb till slut.

Hur påverkar rädsla för att avskedas synen på arbetsgivaren?

– Engagemanget blir mindre, liksom tilliten och lojaliteten. På kort sikt kan prestationerna öka för att alla vill visa sitt bästa. Men på längre sikt tar energin slut, och produktiviteten påverkas negativt.

Också en identitet

Forskningen visar inga klara skillnader mellan kvinnor och män. Däremot upplever ofta äldre anställda större otrygghet - trots att de oftare än unga har fast jobb.

– Den som varit länge på en arbetsplats kan ha stor fallhöjd om den mister jobbet, säger Lena Låstad. Jobbet handlar inte bara om ekonomi, utan om identitet, social samhörighet, att få lära nytt och utvecklas.

Följ ämnen i artikeln