Het vapendebatt i USA

Uppdaterad 2015-12-07 | Publicerad 2015-12-06

New York Times förstasida på lördagen.

För första gången sedan 1920 publicerar New York Times sin ledare på förstasidan.

Ämne: Skärp vapenlagarna i USA.

Efter den senaste masskjutningen i USA, den i San Bernardino där 14 människor dog och 21 skadades, har debatten om de generösa vapenlagarna i USA blossat upp igen.

Prestigefyllda New York Times ger sig med kraft in i den genom att publicera sin ledare på förstasidan:

”Uppmärksamheten och ilskan bör amerikaner också rikta mot de valda ledarna vars uppgift är att se till vår säkerhet men som värderar pengar och politisk makt högre i en bransch som ägnar sig åt ohämmad spridning av allt kraftfullare vapen.

Det är moraliskt förkastligt och en nationell skam att civilpersoner lagligt kan köpa vapen, speciellt utformade för att döda människor med brutal snabbhet och effektivitet.”

”Gud kommer inte att fixa det”

Senast NYT hade en ledare på första sidan var 1920 och då motsatte sig tidningen nomineringen av Warren G. Harding som republikanernas kandidat.

– Tidningen vill uttrycka en kraftig och tydlig mening av den frustration och ångest över vårt lands oförmåga när det gäller vapenplågan, säger tidningens publisher Arthur Sulzberger Jr i ett uttalande.

I torsdags, dagen efter San Bernardino, tog en annan New York-tidning ställning.

New Yorks Daily News förstasida citerade republikanska politikers twittrade böner för de mördade och rubriken ”Gud kommer inte att fixa det”.

I sitt tal om den senaste massakern sa Barack Obama att ”USA nu har ett mönster av masskjutningar som saknar motsvarighet i övriga världen”.

Det i sig har orsakat debatt: Är det verkligen så att USA är så exceptionellt när det gäller skjutningar?

Olika mätningar

Det finns olika sätt att mäta masskjutningar. Endera räknar man bara skjutningar med fyra eller fler döda eller så kan man räkna alla skjutningar där fyra eller fler skadats.

Enligt www.shootingtracker.com som räknar efter den senare metoden har USA bara hittills i år haft 353 masskjutningar.

USA Today räknar efter den förra och då blir antalet 29.

Tidningen Mother Jones räknar alla skjutningar där fyra eller fler dödats men räknar också bort alla gängrelaterade skjutningar, väpnade rån och våld i hemmet och får resultatet 4 under 2015.

Lika vanligt att bli skjuten som att dö i en trafikolycka

New York Times har struntat i specifika masskjutningar och undersökt hur vanligt det är dödas av skjutvapen i andra länder jämfört med sällsynta dödsorsaker i USA.

I Japan är det exempelvis lika ovanligt att skjutas till döds som det är att dö av ett blixtnedslag i USA.

Det är lika ovanligt att dö av en kula i Kanada som av alkoholförgiftning i USA.

Och i USA? Det är lika vanligt att dö på grund av skjutvapen som i en trafikolycka.