Skadestånd för registrerade romer

Uppdaterad 2014-05-08 | Publicerad 2014-05-07

De som fanns med i det så kallade "romregistret" hos Skånepolisen har rätt till skadestånd. Det beslutade justitiekanslern, JK, på onsdagen.

– Ett hån, säger Erland Kaldaras, ordförande för Romska ungdomsförbundet.

Det var Dagens Nyheter som i september förra året avslöjade att polisen i Skåne förde ett hemligt register över 4 000 romer, varav många barn.

Avslöjandet väckte en storm mot polismyndigheten – och Säkerhets- och integritetsskydsnämnden har klassat registret som olagligt.

En person som funnits med i registret anmälde det till JK – och i dag kom beslutet.

Personen ska få 5 000 kronor i skadestånd. Därmed är alla personer som fanns med i registret berättigade till samma ersättning, skriver Skånepolisen på sin hemsida.

Erland Kaldaras, ordförande för Romska ungdomsförbundet, säger att han välkomnar beslutet – men kallar summan "ett slag i ansiktet".

– Det ger en signal om att ett fel har begåtts. Då ska man också straffas och dömas för det, vilket sker i det här fallet. Men det här är ett historiskt brott utan motsvarighet under efterkrigstiden, och därför blir beloppet ett hån mot den romska befolkningen, säger han enligt TT.

Romska ungdomsförbundet har tidigare krävt 250 000 kronor per person i en kollektiv kompensation.

Lång process

Hur processen ska gå till är dock inte klart, inte minst eftersom många finns med i registret utan att veta om det själva. Dock räcker det med att ens namn är registrerat för att personen ska ha rätt till skadestånd.

– Vi har blivit underrättade om beslutet och måste nu skapa de förutsättningar som krävs för att kunna ta emot förfrågningar och genomföra utbetalningar till de berättigade. Det är ganska många parametrar som måste stämmas av så därför kommer vi inte att kunna behandla någon begäran om skadestånd förrän tidigast om cirka en vecka, säger polismästaren Åsa Palmqvist vid Polismyndigheten i Skåne, till den egna hemsidan.

Detta har hänt

 23 september: Dagens Nyheter avslöjar att svensk polis registrerar romer i en hemlig databas. I registret finns över 4 029 romer – över 1 000 av dem är barn. Registret har upprättats av polisen i Lund används i polisarbetet. Registret är döpt till "Kringresande".

 Till en början avfärdades uppgifterna av Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell som falska. Sedan ändrade han sig och bekräftade att registret fanns. Och så ändrade han sig en tredje gång: ”Det är inget register, det är en analysfil”.

 På måndagseftermiddagen håller rikspolischefen Bengt Svensson en presskonferens: ”Jag tror och hoppas vid min gud att det här är det enda registret av den här karaktären”, sa han bland annat då.

 Polisen anmäler sig själv och en åklagarledd internutredning inleds under dagen. Myndigheterna Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och JO inleder även parallella granskningar.

 Polisen håller en presskonferens i Malmö där de bekräftar att det finns en ”analysfil” som upprättades år 2011 – men uppger att de inte för register ”över etnicitet”.

 Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar registret.

– Jag blev lika förvånad som alla andra när jag hörde uppgifterna. Att även barn tydligen registrerats är oacceptabelt. Jag förstår att många romer känner sig utpekade och det är viktigt att de ser att vi tar det här på allvar, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

 24 september: Dagens Nyheter publicerar uppgifter om ytterligare ett register. Registret innehåller totalt 997 människor där majoriteten har romska namn. Över 100 av dem är barn under tio år.