Polisen: "Är inget register utan en fil"

Publicerad 2013-09-23

I går förnekade polisen att romer registrerats av polisen.

I morse bekräftade Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell att registret fanns – men nu ändrar han sig igen:

– Det är inget register, det är en analysfil, säger han till Aftonbladet.

Dagens Nyheter avslöjade i går att drygt 4 000 svenska romer, inklusive barn i tvåårsåldern, ingår i ett stort register upprättat av polisen i Skåne.

Förnekade register – ändrade sig

Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell förnekade så sent som i går helt förekomsten av ett register över svenska romer. Så här sa han till Aftonbladet:

– Vi har olika sorters register, men vi har inga olagliga register och inga specifika register över romer. Vi har inget register som stämmer in på den beskrivningen.

Under morgonen i dag tvärvände han och bekräftade att det finns ett register över romer, men sa att det inte är sanktionerat av polismyndigheten.

– Myndigheten har inte beställt eller ligger bakom det. Vi håller nu på att undersöka om det är upprättat av en enskild medarbetare, sa han till TT.

– Ett register som endast syftar till att beskriva romer och deras relationer till varandra ligger inte i linje med de tillstånd vi har och har inte upprättats eller beställts av myndigheten, fortsatte han.

"Är en analysfil"

Men när Aftonbladet når Lars Förstell vid 10 i dag har han återigen ändrat sig kring registreringen:

– Det här är inget register utan en analysfil som man upprättat inom kriminalunderrättelsetjänsten för att se vilken relation människor har till varandra, säger han.

Skillnaden uppger han vara att ett register är något som upprättas för att ha under en längre tid, och som ständigt fylls på. En analysfil ska omfattas av ett annat regelverk, och gälla särskilda utredningar under en begränsad tid.

Förstell kan dock inte berätta vilken utredning det handlar om.

Enligt DN finns över fyra tusen personer i registret. De finns över hela landet, många är ostraffade, många barn.

Ostraffade barn i filen "inget konstigt"

– Att man har barn och ostraffade i den här typen av filer är inte konstigt. Det handlar om att kartlägga misstänktas relationer, säger han till Aftonbladet.

Han vill inte säga specifikt hur eller vilka inom myndigheten som använt sig av "analysfilen". Enligt DN har 70 personer haft tillgång till uppgifterna.

– Det rör sig om en begränsad grupp, säger Lars Förstell.

Tidigare i morse uppgav Förstell för TT att polisen har tillstånd att upprätta register för särskilda utredningar. De finns under en begränsad tid och kan innehålla uppgifter om personer och deras eventuella kriminella samröre.

– Det förefaller på materialet i Dagens Nyheter att det rör sig om den här typen av särskild utredning. Men vi har inget tillstånd till ett register med ett sådant innehåll och det strider mot vad som ska gälla, säger han till TT.

Avancerat övervakningsprogram

Tidningen Computer Sweden har utifrån DN:s avslöjande slagit fast att Skånepolisen använt sig av en avancerad analys- och visualiseringsmjukvara, Analyst's Notebook, som är framtaget för att kartlägga stora nätverk av människor och bland kunna bekämpa grov organiserad brottlighet och terrorism.

En version som kan användas av flera medarbetare kostar 120 000 kronor att köpa in, enligt tidningen.

Programmet ska snabbt kunna koppla ihop olika typer av data, identifiera nyckelpersoner, händelser, mönster och trender.

Programvaran finns med i Wikileaks lista över övervakningstjänster som underrättelsetjänster använder i olika delar av världen.

Samarbetet är raserat

Rosita Grönfors, ordförande i Riksförbundet internationella romska och resande kvinnoorganisation säger till Aftonbladet:

–I går natt får jag veta att man i Skåne gör registrering utan att någon behöver vara kriminell, till och med av små barn. Så får man inte göra. Jag känner som om jag fått kallt vatten i ansiktet. Jag finner inga ord. Hur ska vi reparera det här?

– Jag är helt mot väggen. Här har man från båda sidor jobba för att integrera romerna under de senaste 20 åren. Det är raserat nu.

Hon sitter med i regeringens referensgrupp i ett projekt som, på uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag (FP), ska sammanställa hur romer varit utsatta för övergrepp i Sverige. Det ska utmynna i rapporten Vitbok om övergrepp mot Sveriges romer. Hon överväger nu att hoppa av.

Håller stormöte

– Det har varit tvångssteriliseringar och annat. Nu kommer det här. Allting är sönder. Vi är ledsna, vi är upprörda, vi är handfallna. Vad gör regeringar? Vilka myndigheter gör det här och varför?

Grönfors uppger att ett stormöte med romska grupper med över 200 personer kommer att hållas för att prata igenom registreringen.

– Det här gäller ju oss. Vi vill veta vem som har gjort det, vilka är de ansvariga. Ingen kan se något, ingen vet något. Vi är chockerade. Förlamade. Förtroende inom mig är borta. Jag är skandinavisk rom, jag är född här, mina föräldrar är födda här. Vi ska vara en del av Sverige. Sedan lurar staten oss så här.

Ullenhag: "Upprörande"

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har nu pratat med TT:
– Det här är minst sagt upprörande, registrering på etnisk grund är olaglig och hör inte hemma i ett rättssamhälle, säger han.
TT: Hur ska romer kunna känna förtroende för det svenska rättssamhället efter det här?
– Just när det gäller romer så riskerar man att tappa förtroendet för det svenska samhället. Romer är en grupp som diskriminerats och utsatts för utanförskap under mycket, mycket lång tid. Det gör det särskilt angeläget att polisen går till botten med uppgifterna och att det blir ett rättsligt efterspel.

I kväll klockan 18 kommer två manifestationer under parollen "Stoppa det rasistiska registret" hållas, på Mynttorget i Stockholm och på Möllevångstorget i Malmö.