”Konstfack har inte fattat vad det handlar om”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-04

Bloggarna om Konstfackskandalen

Kritiken mot Konstfack är stark inom bloggvärlden och de flesta har svårt att förstå meningen med Anna Odells konstprojekt. Men det är inte hon som får mest kritik utan det får Konstfacks rektor.

- Jag hoppas att Högskoleverket tittar närmare på utbildningarna på Konstfack, för frågan är om de kan behålla sin examinationsrätt efter detta, skriver Kulturnissen som tycker att Konstfack har en världsfrånvänd syn på konstens roll i samhället.

- Konstfack kryper delvis till korset men har inte fattat vad det handlar om.

Kulturnissen får medhåll på bloggen Silkeshandskar som tycker att kultureliten och konstnärerna har en tendens att överdriva vikten av deras arbete.

- Vad betyder ordet kreativitet i konstens värld? Vem som helst kan ju göra något nydanande utan att för den skull vara så vidare värst kreativ.

Mariner6 tycker att Konstfack har uppenbara ledningsproblem.

- Ni har mage att jämföra er med andra inom högskoleväsendet, som sysslar med kreativitet och skapande, och påstår att problematiken med gränsdragningar är likartad över hela linjen. Visa för mig och andra, Konstfack, vilka inom Högskolevärlden, som i modern tid missförstått svensk lagstiftning, grundläggande moral och etik, skriver han.

”Efterlängtad utställning”

Nyfikenheten på Anna Odells examensarbete är stort eftersom hon inte har avslöjat så mycket om det. Manodemokrati kallar det för den ”mest efterlängtade utställningen i modern tid”.

- I ett samhälle där etiska och moraliska diskussioner nästan aldrig förekommer är det viktigt att någon väcker dessa frågor. Det får aldrig gå slentrian i moraliska ställningstaganden, vilket det i dagens Sverige i stor utsträckning har gjort.

Svensson tycker att det är fegt av Konstfack att backa för kritiken.

- Det finns ingen anledning att backa för kritik från folk som menar att det finns “god” konst, “riktig” konst och annat. Vad som är konst är olika från konstnär till konstnär och olika från betraktare till betraktare. Man ska inte gör nån slag mall för vad som är konst och vad som inte är det, skriver han.