Migrationsverket: ”Han hade tagit ut för lite semester”

Publicerad 2018-03-23

Det var inte Lulzim Elshanis lön eller arbetsinsats det var fel på, menar Migrationsverket – utan att han tagit ut för lite semester.

– Vi har påpekat att han har sparat 20 semesterdagar under 2014 och det får man inte. Man måste ta ut 20 av de 25 man får, säger Lina Danling, presskommunikatör Migrationsverket.

Den 14 november 2017 fattade Migrationsverket beslut om att inte förlänga Lulzim Alshanis uppehållstillstånd. Anledningen var att de inte kunde se att arbetsgivaren hade betalat ut det semestertillägg som han var berättigad till. Lulzim Elshani hade inte heller tagit ut tillräckligt många semesterdagar menade man.

Vid den tidpunkten var reglerna för arbetskraftsinvandrare strikta. De fick inte avvika en tum från kollektivavtalet. 

– Då tittade vi på om alla villkor som motsvarade kollektivavtal var uppfyllda. Då var det krav på att alla krav skulle vara uppfyllda. Det spelade ingen roll om det var ett litet misstag från arbetsgivaren, säger Lisa Danling, presskommunikatör Migrationsverket

Gick på verkets linje

Strax efter Lulzims avslag kom de två prejudicerande domarna, pizzabagaren och programmeraren i Migrationsöverdomstolen. De slog fast att Migrationsverket inte längre strikt behövde följa kollektivavtal utan kunde göra en mer nyanserad bedömning.

– Domarna ger Migrationsverket utrymme att göra en helhetsbedömning. I stället för att titta månad för månad så gör man en sammantagen bedömning. Mindre misstag kan kompenseras för något annat, säger Lisa Danling.

Familjen överklagade avslaget till Migrationsdomstolen. De gick på verkets linje och avslog förlängning.

”Inte gjort någon skillnad”

Den 28 februari beslutade domstolen att Lulzim och hans familj har fyra veckor på sig att lämna Sverige. 

– I det här fallet har jag bedömt att de lagliga villkoren inte är uppfyllda, inte heller vid en helhetsbedömning. Det förändrar alltså ingenting i det här fallet, säger Cecilia Holmdahl, tillförordnad rådman vid förvaltningsrätten i Malmö.

Dock påpekar hon att det går att överklaga till Migrationsöverdomstolen.

– Det vore bra att få deras prövning också tycker jag. Det behövs mer praxis i sådan här ärenden, säger hon.

”Rätt att överklaga”

Migrationsverkets presskommunikatör, Lisa Danling, påpekar även hon att familjen har rätt att överklaga.

Arbetsgivaren har haft en egen lösning där den anställde fått vanlig månadslön varje månad – även under semestern. Tycker du att det är rimligt att en fyrabarnsfamilj ska utvisas på grund av det?

– Jag förstår att det kan vara en svår situation för den enskilde. När beslutet togs så följde vi den praxis som fanns då. Men man har alltid rätt att överklaga, säger hon. 

Följ ämnen i artikeln