Kommer Christer upp i natt?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-07

Många läsare ville chatta med rymdexperten Charlotte Beskow

Kommer Christer upp i natt?

Många läsare ställde samma fråga i chatten med rymdexperten Charlotte Beskow.

Svaret var försiktigt hoppfullt.

– Minsta felsignal stoppar nedräkningen, men hittills verkar allt okej, sade hon.

Charlotte Beskow säger: Hej allihop. Jag heter Charlotte Beskow och ar här för European Space Agency' s räkning för att svara på era frågor.

Moderator säger: Då sätter vi igång!

widde säger: Hur går det , kommer Christer komma up i natt?

Charlotte Beskow säger: Hej Widde, vi hoppas på det. Det är många faktorer som skall klaffa, vädermässiga och tekniska. Minsta felsignal stoppar nedräkningen. Hittills verkar allt ok så det är bara att vänta.

Per säger: Hej, hur länge kommer christer vara uppe i rymden ca?

Charlotte Beskow säger: hans flygning varar 1 12 dagar.

Caroline säger: Hur stor risk är det att de inträffar något som kan innebära att de inte kommer tillbaka ner igen?

Charlotte Beskow säger: Den risken bedömmer vi som mycket liten. NASAs ledning skulle aldrig skicka iväg en skyttel om man trodde att risken var stor.

Mohammed säger: Hej Charlotte! Den stora rymdbasen där de tänkt byta av en, hur lång tid tog det att bygga den och hur pass stora byggdelar tas med vid en vanlig resa?

Mvh Mohammed

Charlotte Beskow säger: Den forsta modulen (Ryssk)skickades upp i Dec 1998. konstruktionen skall fortsätta till 2010 (enl nuvarande plan). Skytteln kan ta upp stora bitar, t.ex momentgyron pa 500 kg vardera, eller solpaneler. Det ar alltid en fraga om storlek och vikt.

Hej Charlotte, jag undrar om kapseln är den som är på nosen på rymdfarkosten eller är den som en slags öppning som förseglas med en dörr och kan användas för att ansluta sig till typ rymdstationer eller sådant ? Tack säger:

Charlotte Beskow säger: När vi talar om kapslar menar vi oftast en kapsel som sitter ansluten till en barraket. Apollo var en kapsel som satt pa en Saturnus raket. Rymdfarjan är, i min mening, ingen kapsel. Det är ett rymdflygplan som kan flyga själv, men den är utrustad med en dockningsanordning som gör att den kan koppla upp sig med Rymdstationen.

rymdo säger: Hej Charlotte, hur är det om man dricker vatten i rymden? flyter den i halsen då eller åker vattnet ner som vanligt?

Charlotte Beskow säger: Man sväljer som vanligt, och den rörelsen pressar "ned" vattnet.

Jonte säger: Vad kommer Christer och de andra astronauterna leva på under rymdfärden, blir det tonfisk i tomatsås och bruna bönor kanske, burkmat vill säga? Eller kommer de kunna laga riktiga maträtter i farkosten? Och vad tjänar en astronaut ungefär?

Charlotte Beskow säger: All mat är färdiglagad på marken. Besättningen på Discovery har fått välja ut ett antal maträtter. Ryssarna, som har en lång erfarenhet av rymdfärder, satsar i regel på enklare husmanskost. Det är det man tydligen mår bäst av i längden.

sahra säger: hej!a

varför skjuter upp Christers resa hela tiden? Vill dom inte att han åker upp?

Charlotte Beskow säger: Att bygga en rymdstation är ett mycket komplicerat projekt. Lite som att bygga ett hus på jorden fast mycket besvärligare. hur ofta blir våra byggprojekt på marken klara i tid? Alltid händer det något som gör att man måste omplanera arbetet. Christer är uttagen för att utföra en speciell uppgift, att koppla på en viss sektion på strukturen och att sedan koppla om strömsystemet. Naturligtvis kan detta inte göras förrän de tidigare sektionerna är på plats och solpanelerna monterade. Detta har tagit långre tid än beräknat pga olyckan 2003.

Torbjörn säger: Det talas om väderproblem i Florida. Hur många alternativa uppskjutningstillfällen finns det? Med vilka intervaller är det möjligt att starta?

Charlotte Beskow säger: Vi har ett sk fönster på 5 min varje dag i 20 dagar. Om de inte kommer upp i natt gör vi ett nytt försök imorgon.

Irene säger: Vad händer om de får panik eller blir allvarligt sjuka? Finns det läkare ombord?

Charlotte Beskow säger: I normala fall tränas besättningen i 18 månader före flygning. De tränas på alla tänkbara felscenario om och om igen. Mentalt sätt är de väl rustade för sina uppgifter. Man minimerar risken för att de skall bli sjuka genom att sätat dem i karantän före flygning. Skulle någon bli sjuk ombord finns det alltid en läkekunnig besättnignsmedlem.

seg säger: Hej Charlotte, Om det skulle bli problem med rymdfärjan när de är uppe i rymden vad kan de göra då? eller får man bara inse att det är över?

Charlotte Beskow säger: Man har byggt omfärjan liet efter olyckan 2003. Skull något gå fel med Discover så går den till rymdstationen och dockar. Sedan väntar besättningen ombord på stationen till dess en ny Skyttel kan iordningställas. Mycket av det arbetet är redan gjort för att minimera vänte tiden.

heltsonika säger: Har någon astronaut försvunnit på en rymdpromenad?

Charlotte Beskow säger: Nej ingen har försvunnit, men det har tydligen hänt att en nästan glömde koppla fast sin lina innan han klev ut. För att minimera risken har de hjälp med alla förberedelser. Allt dubbelkollas.

catte säger: Hur kallt är det utanför rymdstationen när han ska ut och "promenera"?

Charlotte Beskow säger: väldigt kallt om man är i skuggan. Men i solen kan det å andra sidan vara väldigt varmt. Dräkten är utrystad men en klimatanläggning som skapar bra arbetsmiljö.

Tatsuha säger: Så du är en expert om rymden? Vad känner du inför rymden? Jag får dödsångest när jag ser på rymden, fast det kanske bara är jag..

Charlotte Beskow säger: Det är svårt att vara expert på rymden. Min erfarenhet är begränsad till mitt eget arbetsfält, dvs att bygga en europeisk fraktfarkost som skall till Rymdstationen. Man känner ofta ångest inför det okända och det är helt normalt. Bästa sättet att hanetra sin rädsla är att informera sig om vad det handlar om. Ju mer kunskap ju mindre ångest.

Pinanyodan säger: Hejsan Beskow, vilken är din bästa science fictionfilm?

Charlotte Beskow säger: Star Trek! och bästa bok är Ray Bradbury The Red Planet dvs Den Röda Planeten, som handlar om Mars.

Manki Lannehed säger: Hej Charlotte! Vad kallas denna operationen? är det en Apollo operation eller vad heter raketen egentligen?

Charlotte Beskow säger: Apollo är benämningen på de raketer och kapslar som gick till månen på 70 talet. Dett kallas Den Internationela Rymdstationen (ISS). NASA s färja kallas för Skytteln. Ryssarnas transport farkost heter Progress och räddnigns kapseln heter Soyuz. Europas fraktfarkost heter ATV och Europas laboratorie kallas Columbus.

Robin säger: Heej, hur länge måste man sitta i rymdfärjan innan man skjuts upp ??

Charlotte Beskow säger: MÅnga timmar,

Peter säger: vad är det för skillnad på vit dräkt och orange dräkt, såg att dom har olika färger.

Charlotte Beskow säger: Bra fråga, den oranga dräkten är den de har på sig under uppskjutning och landnig när krafterna är som störst. Väl uppe i rymden kan de ha vanliga kläder.

Lotta säger: Är detta den enda gången som man får räkna med att Christer får åka ut i rymden, om han nu kommer iväg.

Charlotte Beskow säger: Absolut inte. Han ingår i ESAs astronaut grupp. Det finns en stor chans att han schemaläggs till en ny flygning.

Lotta säger: Vem är det som trycker på den avgörande "startknappen" när de ska iväg, vem har det yttersta ansvaret?

Charlotte Beskow säger: Som tur är finns det ingen som trycker på startknappen. Nedräkningssekvensen sköts automatiskt ty antalet parameterar är för stort för att kunna hanteras snabbt nog. Däremot kan vi trycka på en knapp för att stoppa nedräkningen och det finns väl utarbetade rutiner för detta. NASAs ledning fattar det beslutet dvs att avbryta nedräkningen.

fuglesang säger: har rymdresor inneburit någon ny stor upptäckt som vi inte skulle vetat av om vi inte åkte upp?

Charlotte Beskow säger: O ja, tänk bara på all väder information vi har idag, vår kunskap om månen och planeterna i vår omgivning baseras på information hämtad från rymdsonder och människor som varit ute. Man måste komma ihåg att stora upptäckter oftast baseras på kunskap som samlats in under lång tid. Upptäckten är mer när man kopplar ihop all denna information till ett visst sammanhang.. och får en Eureka upplevelse.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

Anders säger: Tror du människan kommer att kolonisera andra planeter? isf när?

Charlotte Beskow säger: Förr eller senare sätter vi nog fötterna på Mars. Men det är besvärligt att driva en koloni. historieböckerna berättar mycket om kolonisatörernas bekymer på vår egen jord. Liknande bekymmer kommer vi att möta på andra planeter dvs skaffa mat, sjukdomar, syre, vatten osv. osv.

Moderator säger: Stort tack till Charlotte Beskow och till alla som ville chatta!

Läs mer

Följ ämnen i artikeln