Väljarna vacklar inför extravalet

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-22

Regeringskrisen har skakat om svenska folket.

I en ny mätning från Afton­bladet/Sverige tycker ökar ­andelen osäkra väljare rejält - särskilt bland kvinnor och unga.

– Som det ser ut nu är det här det politiska slaget kommer att stå, säger opinionsanalytikern Karin Nelsson.

Den dramatiska hösten i svensk politik har satt djupa spår i väljarkollektivet.

Statsminister Stefan Löfven (S) har meddelat att regeringen kommer att utlysa extraval till den 22 mars nästa år - efter att regeringens budget röstats ner till följd av att Sverigedemokraterna ställt sig på Alliansens sida.

Enligt veckans mätning från Aftonbladet/Sverige tycker har detta fått andelen osäkra väljare att öka.

Nästan var tionde person, 9,4 procent, vacklar nu i frågan om var man skulle lägga sin röst om det vore val i dag. Allra flest osäkra väljare finns hos Socialdemokraterna, som i september återtog regeringsmakten efter åtta år i opposition. Bland dem som röstade på Löfvens parti i det senaste valet uppger i dagens mätning drygt 15 procent att man är osäkra.

– De flesta av de osäkra väljarna är kvinnor och unga. Som det ser ut nu är det här det politiska slaget kommer att stå inför extravalet, säger Karin Nelsson på Inizio/Sverige tycker.

Alliansen fortsatt störst

Men det är inte bara i fråga om andelen osäkra som väljarnas inställning förändrats.

Inför valet i september hade de rödgröna partierna mycket länge ett kraftigt övertag i opinionen. För andra mätningen i rad är nu ordningen den omvända. Allianspartierna är största block, trots att C, FP och KD backar.

– Förklaringen till ­Alliansens övertag finns i Moderaternas upphämtning, säger Karin Nelsson.

Inom Alliansblocket finns dessutom betydligt färre osäkra väljare. De som röstade på ett borgerligt parti i september tänker göra det igen.

Men enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin finns det ingen anledning till panik.

– Siffrorna för partierna kommer säkert att gå någon procent upp eller ner närmaste tiden. Den viktigaste mätningen kommer att vara i extravalet. Nu fokuserar vi på att berätta för väljarna om våra satsningar för fler jobb, bättre skola och sänkt skatt för pensionärerna som stoppades av de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna, säger hon.

”Han har misslyckats”

Moderaterna går till extraval med en helt ny partiledning. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är borta och i stället blir det Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson som ska ta matchen mot Löfven och finansminister Magda­lena­ Andersson.

I veckan stod det också klart att M byter partisekreterare inför e­xtravalet: T­omas Tobé, tidigare skolpolitisk talesperson, tar över posten och blir dessutom valledare. Han tror u­tvecklingen bland väljarna är en följd av turbulensen som varit.

– Jag tror att många ser att regeringen Löfven har misslyckats och att man nu s­öker efter ett regerings­alternativ som kan erbjuda ordning och reda i Sverige, s­äger han.

I mätningen direkt efter regeringskrisen växte SD i gillande hos väljarna. Denna vecka backar dock partiet med 0,8 procent.

Följ ämnen i artikeln