Reinfeldts sista debatt i riksdagen – Löfvens första

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-08

I dag gör statsminister Stefan Löfvens (S) sin första riksdagsdebatt.

Men premiären kommer att överskuggas av ett avsked.

– Det är den sista partiledardebatten som Fredrik Reinfeldt gör i riksdagen, säger pressekreteraren Henrik Sjöström.

För första gången sedan Stefan Löfven blev partiledare för Socialdemokraterna för 2,5 år sedan är alla åtta partiledare på plats i riksdagen under dagens partiledardebatt.

Strålkastarljuset kommer trots det att lysa mest på Moderaternas avgående partiledare Fredrik Reinfeldt.

– Det är hans sista framträdande i en partiledardebatt i riksdagen. Han tycker att någon annan därefter ska ta över, säger Henrik Sjöström, pressekreterare hos Moderaterna.

Lämnar över i mars

Reinfeldt lämnar över partiledarposten först i mars under en extra partistämma. Innan dess är det ytterligare en partiledardebatt i riksdagen i januari, men den kommer han att avstå ifrån.

– Han har valt det själv, säger Henrik Sjöström.

Enligt uppgifter till Aftonbladet planerar Reinfeldt inte att sitta kvar i riksdagen fram tills han avgår som M-ledare i mars. Källor uppger att han planerar att lämna redan före juluppehållet.

Tills vidare ska den förre statsministern sitta kvar i riksdagen. Han har fått ett nytt kontor men har knappt tillträtt, enligt Aftonbladets källor. Han har dessutom inte synts till på svensk mark, bara vid FN i New York, sedan valförlusten för en knapp månad sedan.

Överskuggar debatten

Att det är Reinfeldts sista framträdande i morgon kommer att överskugga hela debatten.

– Av tradition brukar en partiledardebatt som är precis efter ett val där den avgående partiledare är med bli något av en vänligare debatt, säger Henrik Sjöström.

De övriga partiledarna brukar även avtacka den avgående partiledaren.

Så blir det även i morgon.

– Jag ska självklart tacka av Fredrik Reinfeldt. Det tycker jag tillhör debatten att man ska göra det, säger Jonas Sjöstedt (V).

Alliansledarna likaså:

– Det är naturligtvis på sin plats att säga några varma ord till Fredrik Reinfeldt. Vi har varit kollegor i över tio års tid och han har verkligen visat statsministeregenskaper under de här åtta åren. Det var inte alla som var säkra på att han skulle kunna det när han tillträdde. Han har visat vilken metodisk, omdömesgill och klok politisk ledare han är. En person som vinner i det långa loppet, säger Göran Hägglund (KD).

Kommer vara en nedtonad Reinfeldt

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer det även vara en mer nedtonad Reinfeldt än vad vi är vana att se. Han har inga förberedda attacker. Han har endast tänkt hålla ett anförande och inte ta några repliker.

– Han ska redogöra för det Sverige som han lämnar över, vad som har skett under de senaste åren, säger Sjöström.

1) Hur ska du attackera? 2) Vilken är din huvudmotståndare?

Stefan Löfven (S)

1) Stefan Löfven kommer att ägna största delen av sin tid åt att redogöra för den nya regeringens mål.

2) Under debatten kommer Löfven snarare att framhålla vikten av samarbete. Han planerar dessutom att avtacka Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt (M)

1) Han kommer inte dela ut några attacker utan ha en vänligare ton än vanligt. Han ska summera vad Alliansen har presterat under de gångna två mandatperioderna och redogöra för det Sverige som han nu har lämnat över till den nya regeringen.

2) Huvudmotståndaren är vanligtvis Socialdemokraterna. I dag är det ingen då det är Reinfeldts sista debatt.

Åsa Romson (MP)

1) Åsa Romson kommer inte att söka ”attack” ­eller konflikt. Hon kommer fokusera på utmaningarna med jämställdhet, ­miljö, klimat och ­arbetslöshet.

2) Eftersom hon inte ­söker konflikt finns ­heller ingen huvud­motståndare.

Jonas Sjöstedt (V)

1) Det blir att tydliggöra vad Vänsterpartiet vill när det gäller klimat­investeringar, arbetsrätt, den uppgörelse vi gjort om välfärden och hur vi kan bygga ett Sverige som håller ihop.

2) I och med att det blir Reinfeldts sista debatt: ”Det får väl bli Annie Lööf då.”

Jimmie Åkesson (SD)

1) – Jag kommer framför­allt att angripa regeringen för att de lägger fram förslag som saknar majoritetens stöd i riksdagen. De verkar inte förstå att i den svaga position de befinner sig är samarbete den enda vägen framåt.

2) – Sannolikt den nya svaga minoritetsregeringen med S och MP.

Göran Hägglund (KD)

1) – Jag kommer prata om att min uppfattning är att regeringen tog sig tigande igenom valrörelsen utan att berätta vad de skulle göra. Många väljare blir sannolikt väldigt överraskande när de nu efter valet berättar vad man tänker genomföra. Det kommer att bli svårt för dem när nu Jonas Sjöstedt ska sätta sin godkännandestämpel på väldigt mycket innan det kan komma en budget.

– Jag kommer också prata om välfärden, det finns en stor risk att deras bestående bidrag blir att vrida klockan tillbaka.

2) – Det måste ändå vara regeringsbildaren Stefan Löfven. Men också Jonas Sjöstedt, han är i Löfvens Sverige en ­mycket mäktig person, kanske mäktigare än om han hade suttit i regeringen.

Annie Lööf (C)

1) Hon är grymt taggad inför första partiledardebatten den här mandatperioden. Hon är en veteran och har deltagit i riksdagsdebatter i 10 år. Hon kommer fokusera på jobben.

2) Det kommer att vara Löfven, hon kommer syna S jobbpolitik och säga att de höjer skatten på vanliga jobb.

Jan Björklund (FP)

1) Han kommer i partiledardebatten rikta in sig på jobb, skola, valfrihet och energipolitik.

2) Huvudmotståndare är givetvis S och MP som han menar måste lämna gemensamma och likalydande besked.

Sammanställt av: Josefin Karlsson, Pär Karlsson, Anette Holmqvist och Hanna Olsson.