Löfvens hemliga mötesdag

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-09-15

Ska berätta om läget på presskonferens

Alldeles nyss kom partitopparna ut från mötet på S-högkvarteret som pågått hela förmiddagen.

Inom kort håller Stefan Löfven presskonferens om hur han ser på läget just nu.

Sveriges blivande statsminister Stefan Löfven lämnade sin bostad i centrala Stockholm vid åttatiden i morse. Med sina säkerhetsvakter färdades han till S-högkvarteret på Sveavägen 68.

När han kom ut på gatan svarade han mycket kort på medias frågor, och hoppade sedan in i den väntande bilen.

– Nu börjar jobbet, sa han.

På frågan om hur han ser på ett samarbete över blockgränsen svarade Löfven:

– Det blir inte en regeringsbildning. Vi ska ha ett samarbete över blockgränsen.

Med detta menade Stefan Löfven att han hoppas kunna bilda ett stabilt underlag i riksdagen – helst med hjälp av Allianspartier. Dock inte erbjuda ministerposter.

Drar strategin

På partihögkvarteret har Stefan Löfven under förmiddagen haft möte med partiets innersta krets, det verkställande utskottet, VU. Enligt Aftonbladets källor har strategin framåt lagts upp. 

Löfven ska inför de samlade partitopparna ha dragit sin plan för hur han ser på arbetet framåt, men också för det kommande regeringsarbetet, uppger Aftonbladets källor.

Vilka departement tänker han sig och även hur långt har han kommit i förhandlingar med Miljöpartiet kommer troligtvis också beröras. VU väntas i sin tur ge honom mandat att förhandla fritt.

– När VU är färdigpratade ska Löfven träffa språkrören, säger en källa inom S.

Kräver starka nypor

Efter gårdagens valseger kommer Stefan Löfven att tvingas ta till alla sina år av förhandlingsvana från tiden som IF Metalls förbundsordförande.

För att få tillstånd ett stabilt regeringsunderlag kommer krävas både list, övertalningsförmåga och starka nypor, menar Aftonbladets källor.

Redan vid lunchtid väntas Stefan Löfven ta en första sonderande kontakt med Miljöpartiet.

Även MP bekräftar att ett möte ska äga rum:

– Det kommer föras samtal i dag, mellan språkrören och Stefan Löfven, och där påbörja arbetet som kommer vara stort de kommande veckorna, att sondera terrängen hur man kan förbereda för en ny regering, både hur den ska fungera och samspelet utifrån det parlamentariska läget i riksdagen och politiken, säger Anders Wallner (MP), partisekreterare.

Han vill dock inte kommentera var och när det ska äga rum. I övrigt är det locket på från partiet och endast den närmaste kretsen kring språkrören som informerats.

– Det varken vet jag eller skulle berätta om jag visste, säger Wallner.

Poserade med språkrören

Läget efter valet är dock ett helt annat än det man hade väntat sig – och i hemlighet förberett sig för. MP fick en kalldusch och minskade i väljarstöd, vilket var en totalt motsatt bild än den alla opinionsmätningar hade förutspått.

MP:s nya läge blir ännu en svår nöt för Löfven att knäcka. Hur stort inflytande ska ett sexprocentsparti få i en regering, är frågan.

– Jag tror att man måste vara ganska ödmjuk i det här läget utifrån det svåra parlamentariska läget och inte spekulera så mycket i exakt vad man själv skulle vilja eller inte vilja. Vi är ödmjuka inför uppgiften att hitta en bra lösning på det. Vi känner oss väl förberedda och har stor tillförsikt för att det kommer att gå bra. Stefan Löfven är en person som om någon kan se till att lösa det här läget, säger Anders Wallner.

Redan under natten poserade Stefan Löfven på bild med de båda språkrören. De träffades i samband med SVT:s valvaka och ställde därefter upp framför fotograferna. Också S partisekreterare Carin Jämtin var med. Även i samband med veckans slutdebatter inför valet har S och MP haft möten.

– Det här samtalen inleds för hur man ska gå vidare. De kommer att lägga upp grunden för de många samtal som kommer att föras framöver, säger Wallner.

Enligt Aftonbladets källor är Åsa Romson (MP) och Gustaf Fridolin på ett möte på Miljöpartiets kontor i riksdagen.

Men det räcker inte med att träffa språkrören för att få tillstånd ett regeringsunderlag. Betydligt tuffare kommer det att bli att lyckas charma andra partier.

Friade friskt

Vänsterpartiet ska ha interna möten direkt på morgonen. Löfven gav dock partiet en känga i sitt tal på natten genom att slå fast att det inte är någon klok förhandlingstaktik att gå in med "ultimativa krav". Något som V gjort i frågan om vinster i välfärden.

Löfven friade i talet också friskt till mittenpartierna på andra sidan blockgränsen, särskilt C och FP.

– Vi är fullt ut beredda att bilda en handlingskraftig regering för Sverige och därför kommer jag att ta de möjligheter som finns på olika sätt, men däremot inte med Sverigedemokraterna, slog han fast.

Men detta uttalande fick genast kalla handen av Annie Lööf (C):

– Jag kommer inte att sätta mig i en regering med Socialdemokraterna.

Inom S finns dock förhoppningar om att tongångarna ska mjukna. Man hoppas att både C och FP ska vilja förhandla för att hindra SD ska kunna utnyttja sin vågmästarroll. Bland Aftonbladets källor framhåller man att S-ledaren väntas sondera med alla partier utom SD. Med Moderaterna mest som ett samtal från avgående till tillträdande regering snarare än tänkt samarbete i riksdagen.

Avrundade med krogrunda

En rundringning bland Löfvens partikamrater visar att han dagen efter valet har stöd för linjen att försöka få till ett brett underlag för samarbete.

En av dem som står bakom den linjen är den förre SSU-basen Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå. Han poängterar att det måste vara hög prioritet från övriga partier att hålla SD utanför inflytande:

– Löfven har 100 procent support för sin linje, landet måste regeras och då måste alla visa sig öppna och förutsättningslösa utifrån det läge vi har, säger han.

Flera som Aftonbladet talat med tror att det kommer att ta flera dagar innan man ser något förhandlingsresultat. Tidigast till helgen, är bedömningen.

Stefan Löfven avrundade kvällen som segrare med fest tillsammans med hustrun Ulla och vänner från den fackliga tiden. Även en rad medarbetare och partikamrater deltog.

Platsen för festligheterna var stammiskrogen Hubertus där Löfven ofta åt lunch när han var IF Metalls ordförande.