WHO: Trolig covidökning i Nordkorea

TT-AFP

Publicerad 2022-06-02

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vid ett möte i söndags då pandemiläget i landet diskuterades.

Världshälsoorganisationen WHO får ingen information från Nordkorea om det pågående utbrottet av covid-19 där, men organisationen ifrågasätter ändå landets påstående häromdagen om att virusspridningen är under kontroll.

– Vi antar att situationen förvärras, inte förbättras, säger WHO:s krischef Michael Ryan.

Han poängterar dock att WHO inte kan göra en riktig riskbedömning på grund av avsaknaden av information.

Sedan slutet av april har 3,8 miljoner patienter med misstänkta febersymtom upptäckts i landet, enligt Nordkorea, som officiellt bekräftade sitt första fall av covid-19 för endast tre veckor sedan.

På torsdagen säger Nordkorea att knappt 97 000 nya ”feberfall” har konstaterats det senaste dygnet. Det är tredje dagen i rad som antalet nya insjuknade ligger under 100 000 och betydligt färre än de nästan 400 000 dagliga fall som rapporterades i mitten av maj, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nya uppgifter kring dödstal finns dock inte. De senaste siffrorna är från i fredags, då totalt 69 dödsfall rapporterades.

Vaccinationsgraden hos landets runt 25 miljoner invånare tros vara låg och Nordkorea har flera gånger avböjt att få vaccin av WHO, vilket oroar organisationen.

– Vi vill inte ha en intensiv smittspridning av denna sjukdom i en huvudsakligen mottaglig befolkning, med ett hälsovårdssystem som redan är försvagat, säger Ryan.

Experter har bedömt att dödssiffrorna från Nordkorea kan vara kraftigt underdrivna, samtidigt som andra säger att landet kan ha överdrivit smittotalen för att kunna stärka kontrollen över befolkningen.