Skarp kritik mot Biden efter terrorattacken i Kabul

Publicerad 2021-08-27

Terrordådet i Kabul skakar USA:s president Joe Biden.

Nu kommer hård kritik från republikanskt håll.

– Joe Biden har blod på sina händer, säger den republikanska kongressledamoten Elise Stefanik.

Läget i Afghanistan förvärras. På torsdagen drabbades huvudstaden Kabul av två terrordåd vid flygplatsen.

Massakern skedde mitt i en folkmassa som väntade på evakueringsflyg ut ur Afghanistan. Över 100 människor dödades i de två attackerna.

USA:s president Joe Biden höll några timmar senare en pressträff och det var en påtagligt skakad president som mötte den samlade pressen.

Presidenten har redan före terrordådet haft svårt att hantera den afghanska regeringens och militärens kollaps och talibanernas snabba framfart.

Vita huset meddelade tidigt på torsdagen att över 95 000 människor hade flugits ut ur Afghanistan efter att talibanerna tagit över.

Republikanen Elise Stefanik riktar hård kritik mot Biden efter terrorattacken vid flygplatsen i Kabul.

”Kan inte fullgöra sina uppgifter”

Nu kommer kritik mot Biden för hans hantering. En av dem som ifrågasätter presidentens agerande är den republikanska kongressledamoten Elise Stefanik.

– Joe Biden har blod på sina händer, säger kongressledamoten.

Den republikanska senatorn Marsha Blackburn skriver på Twitter att Joe Biden ”bör avgå eller ställas inför riksrätt och avsättas från ämbetet” tillsammans med högt uppsatta säkerhetsanställda.

Även republikanen Madison Cawthorn kräver Joe Bidens avgång.

– Jag har blivit allt mer övertygad om att president Joe Biden inte kan fullgöra sina uppgifter, säger han.

Försvarar tillbakadragandet

Joe Biden har tidigare kritiserats för hur USA valde att lämna Afghanistan. Men Biden står fast vid att det var rätt beslut att dra sig tillbaka.

Han har tidigare sagt att USA:s uppdrag i landet aldrig var att skapa en enad nation – utan att förhindra en terrorattack mot USA.

– Amerikanska trupper ska inte kämpa och dö i ett krig som afghanska styrkor inte är beredda att utkämpa själva, sa han i ett tal till nationen tidigare i augusti.

Stödet för presidenten har sjunkit till under 50 procent, enligt en sammanställning från oberoende Real Clear Politics, rapporterar TT.

USA:s president Joe Biden under sin pressträff efter dådet i Kabul.