Ali, 22, är fast i Afghanistan: ”Alla vill försöka fly”

Uppdaterad 2021-08-27 | Publicerad 2021-08-18

Ali, 22, utvisades från Sverige till Afghanistan förra året.

Nu har talibanerna tagit över landet och han vågar inte gå ut.

– Alla vill försöka fly från landet just nu, säger han.

Ali kom till Sverige och sökte asyl 2015. Han bodde här tills utvisningen i november 2020. Sedan dess hyr han och några andra killar ett rum i ett hus nära Kabuls centrum, där totalt 20 unga killar bor.

– Vi håller oss inne. Vi vågar inte gå ut, för i går kom talibanerna till Kabul, berättar Ali.

”Man hör skottlossning hela tiden, jättenära. Vi tänker inte gå ut förrän situationen blir lite lugnare”, säger Ali.

I söndags fick Ali höra att alla affärer skulle stängas i huvudstaden. Därför gick han ut och handlade spaghetti, ris och olja.

– Jag såg talibaner på gatan. Poliserna och militären som man brukar se hade sprungit sin väg. De är rädda att talibanerna kommer att döda dem, säger Ali.

Är du själv orolig för talibanerna?

– Det är klart jag är orolig, alla är jätteoroliga just nu, för man har sett filmer och bilder av vad talibanerna har gjort med andra människor, säger Ali.

Medan vi pratar via Messenger hör Ali skottlossning i närheten.

– Man hör skottlossning hela tiden, jättenära. Vi tänker inte gå ut förrän situationen blir lite lugnare.

Under måndagsmorgonen funderade Ali på att ta sig till flygplatsen i Kabul, men ändrade sig när han såg bilder på den kaosartade situationen.

– Då tänkte jag att det inte är någon idé att ta sig dit. Det finns inga flyg som lyfter. Dessutom står talibaner utanför flygplatsen och skjuter mot de som försöker ta sig in, säger Ali.

Människomassor har sökt sig till flygplatsen i Kabul på flykt undan talibanerna.

Ali och de andra killarna avvaktar utvecklingen i huset som de hyr i centrala Kabul:

– Vi kan inte göra någonting, vi sitter bara och väntar på vad som kommer att hända. Vi kollar på nyheter hela tiden. Alla pratar i telefon, släktingar och vänner ringer överallt ifrån och säger att ”ni måste ta er från Afghanistan”.

Ali konstaterar att det är omöjligt.

– Ingen har en aning om vad som kommer att hända, vi vet bara att det kommer att bli värre. Men vi kan inte flyga eller åka någonstans, vi är fast i Afghanistan.

Ali vill ta sig från Afghanistan. ”Men vi kan inte flyga eller åka någonstans, vi är fast här”, säger han.

Nyligen var Ali i Ghazni, innan talibanerna hade tagit över staden. Han noterade att kvinnorna redan då kände sig tvungna att bara gå ut i sällskap med en man, eftersom talibanerna inte tillåter att de går själva. De var rädda att talibanerna skulle få reda på att de gått ut själva. Ali säger:

– Särskilt för kvinnorna kommer det att bli jättesvårt nu. Talibanerna letar efter tolvåriga tjejer, för att våldta dem.

Hur vet du det?

– Jag har sett det på nyheterna, säger Ali.

När han utvisades från Sverige i november 2020 skickades han till Kabul, eftersom det till skillnad från andra delar av Afghanistan inte var krig där.

– Jag sade till Migrationsverket att det har varit krig i 40 år, och det kommer att fortsätta. De svarade att ”du har fyllt 18 år och är vuxen, du klarar dig”.


DAILY Fast i Kabul – Ali, 19, berättar

Aftonbladet Daily med Ali, 19, boende i Kabul.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS