FHM: Eget ansvar vid positivt covidtest

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2022-02-10

Stanna hemma om du har symtom, gå till jobbet om du känner dig frisk. Det är den enda rekommendation som gäller numera – oavsett resultat på covidtestet.

Svenskarna hade precis börjat få grepp om vad som gällde vid positivt covidresultat och hur många dagar man skulle stanna hemma, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu har läget ändrats och alla får ta ett eget ansvar.

– Eftersom vi inte längre rekommenderar en testning av alla som har symtom, förutom de som arbetar inom hälso- och sjukvården och omsorgen, så finns inga förhållningsregler, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

”Fundera på vem du tänker träffa”

Den som tar ett antigentest, även kallat snabbtest och får ett positivt utslag och som inte har symtom, behöver alltså inte hålla sig hemma.

– Men du får ju fundera på varför du tagit testet och vem du tänker träffa och avgöra vad som är klokt. Det viktiga är att inte gå till jobb eller skola med symtom, säger Sara Byfors.

Fortfarande rekommenderas personal, patienter och omsorgstagare inom hälso- och sjukvården och omsorgen att testa sig och följa vissa karantänsregler.

TT: Många vittnar om att den höga sjukfrånvaron inom vård och omsorg är påfrestande. När kan personalen i de sektorerna också gå till jobbet under eget ansvar?

– Testningen av vårdpersonal fortsätter för att undvika att smittan förs vidare till de som riskerar bli allvarligt sjuka. Nu är det omkring hälften av de som har symtom som testar positivt. Men om den siffran går ner då kan det räcka med andra skyddsåtgärden som basala hygienrutiner. Men i det här läget är det viktigt att fortsätta testa i de miljöerna.

Nu är det upp till var och en att tänka till om det är rätt att träffa folk - oavsett testresultat.